Специалният прокурор Робърт Мълър е заплашвал да прати призовка на президента Доналд Тръмп да се яви пред органите, разследващи намесата на Русия в изборите в САЩ, за да бъде разпитан, разкри бившият авдокат на държавния глава Джон Дауд, пише Ройтерс.

За първи път Мълър споменава възможността за призовка в началото на март. Предупреждението на спецпрокурора е разкрито от "Вашингтон пост". Изданието цитира четирима източника, запознати със срещата.

Мълър е заплашил с призовката, след като адвокатите на Тръмп заявили, че президентът няма задължение да говори с федералните следователи, участващи в разследването.

След тази ключова среща през март екипът на прокурора се съгласил да предостави на адвокатите на президента по-конкретна информация за темите, които следователите искат да обсъдят с държавния глава и неговите хора, съобщава "Вашингтон пост".

Вчера "Ню Йорк таймс" разкри, че американският специалнен прокурор Робърт Мълър е предал списък от близо 50 въпроса на адвокатите на Доналд Тръмп, свързани с разследването за евентуална руска намеса в изборите в САЩ от 2016 г., евентуалното съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и възможността Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Според американския ежедневник повечето въпроси са главно около възможно възпрепятстване на правосъдието. Ако се докаже подобно нещо, то това е и юридическа причина за искане на импийчмънт на президента.

Списъкът включва въпроси за решенията на Тръмп да уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми и бившия си съветник за националната сигурност Майкъл Флин, отношението му към министъра на правосъдието Джеф Сешънс и среща в Тръмп Тауър между хора от предизборния екип на Тръмп и рускиня, която твърдеше, че предлага компромати срещу Хилъри Клинтън.

Два от въпросите гласят "Какво знаехте за телефонните разговори между Флин и руския посланик Сергей Кисляк в края на декември 2016 г.?" и "Какви усилия са били направени за свързване с Флин за обсъждане на имунитет или евентуално помилване?"

Въпросите на Мълър касаят и възможността за помилване на бивши сътрудници. През декември Флин се призна за виновен, че е лъгал ФБР за контактите си с Русия и се съгласи да съдейства на разследването на действията на вътрешния кръг на Тръмп преди встъпването му в длъжност.

Други въпроси засягат бизнес дейността на Тръмп и възможни негови разговори с личния му адвокат Майкъл Коен за имотна сделка в Москва.

Въпросите сочат и че Мълър проявява интерес към твърденията, че Тръмп е искал да го уволни миналата година, но впоследствие се е отказал.

Президентът на САЩ осъди снощи публичното разпространение на въпросите, предаде Асошиейтед прес.

"Толкова е позорно, че въпросите за руския лов на вещици са "изтекли" в медиите. Няма въпроси за таен сговор (между моя щаб и Русия)", написа в Туитър Тръмп, отбелязва БТА. 

Президентът на САЩ подчертава, че срещу него са били отправени фалшиви обвинения за извършено престъпление.

"Таен сговор, какъвто никога не е съществувал, и разследване, започнало с незаконно изтекла поверителна информация. Чудесно!", коментира Тръмп.