200 милиона души в социалната мрежа Facebook са отбелязали статута си като "Single" (свободен/свободна). С тази статистика изпълнителният директор Марк Зукърбърг започна представянето на нова функционалност - за запознанства в социалната мрежа.

"Всички сме тук, защото сме оптимисти за бъдещето", заяви той по време на F8, ежегодната конференция на разработчиците на Facebook.

Инструментът няма да е класически "dating" сайт, а ще позволява на хората да създадат свой отделен профил на базата на оригиналния си, само с малко име, който приятелите му в сайта няма да виждат. Вместо с тях, алгоритмите на Facebook ще се опитват да го срещнат с хора, които не са му приятели, но биха могли да бъдат романтични партньори.

"Целта на това ще бъде създаването на дългосрочни отношения, не срещи за една нощ. Ще бъде част от апликацията на Facebook, но напълно доброволно. Ще трябва да се включите сами.... разработили сме това, мислейки за сигурността и безопасността от самото начало", обясни Зукърбърг.

Продуктовия мениджър на компанията Крис Кокс пък добави, че ще има отделна кутия за този тип съобщения, в която няма да могат да се пращат снимки.

Още нови функции, за да се замаже скандала?

Малко преди съобщението за функцията за запознанства, от компанията съобщиха и за нова мярка, която засяга вече позабравения скандал с изтеклите десетки милиони профили на потребители към Cambridge Analytica.

Всеки ще може с един клик да изтрива цялата си история за това какво е чел през Facebook и какви сайтове е отварял - част от информацията, на която регистрирата във Великобритания компания е ползвала, за да състави профили на избиратели и да повлияе на изборите в САЩ.

В добавка, Instagram вече ще може да се ползва за групово видео, което можем да минимизираме, така че да си говорим с няколко приятели и да продължаваме да харесваме снимки и да разглеждаме потока в апликацията.

В социалната мрежа за споделяне на снимки, също собственост на Зукърбърг, ще можем и да си слагаме мустаци, очила, шапки и други артикули, наложени като "добавена реалност" върху камерите на телефоните ни. 

Нов инструмент ще филтрира по-добре коментарите и ще крие тези, които счита за тормоз.

WhatsApp също се сдобива с групови видеоразговори и "стикери" в съобщенията. Чат-програмата наскоро остана без главния си изпълнителен директор Джан Куум, който обяви, че не е съгласен с политиката за личните данни и криптирането на компанията-майка - Facebook.