Незаконната сеч и добивът на дървесина на стойност над 1 минимална работна заплата и убийството на дивеч без разрешение да станат тежки престъпления - тоест да се наказват ефективно с присъди от над 6 години затвор.

Такива текстове в Наказателния кодекс приеха депутатите на първо четене. Вносители на проекта са избраници от "Обединените патриоти", а партньорите им от ГЕРБ ги подкрепиха. Социалистите се въздържаха при гласуването.

Санкциите ще важат и при добив на дървенина от вече отсечени или просто паднали дървета. Освен затвор до 6 години, на признаните за виновни по тези текстове от НК ще се налага и глоба в размер от 1000 до 20 000 лв. Когато престъплението е извършено от лице по поръчка на организирана престъпна група или е опасен рецидив, се дава възможност съдът да наложи и конфискация на една втора на имуществото. 

По-строги ще са санкциите за незаконна сеч дори ако щетите са под 1 минимална заплата - ако на извършителя в рамките на последните две години е наложено административно наказание по Закона за горите за същото деяние. В тези случаи при ново провинение отново се предвижда затвор - до 1 година, или пробация. 

За незаконно убийство на дивеч наказанието вече също ще е затвор до шест месеца или пробация до една година плюс глоба от 300 до 400 лв., ако промените в НК бъдат приети окончателно. 

Служителите от Изпълнителната агенция по горите и нейните структури, служители на държавните предприятия и на учебно-опитните станции да бъдат включени в кръга на длъжностните лица, посегателството срещу които представлява квалифициран състав на престъпление, разписа НС. Целта е да се повиши ефективността на наказателното производство при извършване на престъпления, засягащи горския фонд и тяхната превенция, е аргументът на вносителите.

Вероятно ще има ремонт на някои от текстовете преди гласуването им на второ четене.

Това е поредният ремонт на Наказателния кодекс, а "Обединените патриоти" имат и друг проект - за разширяване на понятието "неизбежна отбрана". Освен това отлежават и поправки, внесени от Министерския съвет, с които се предлага криминализиране на корупцията в частния сектор. Този проект обаче е твърде спорен, ГЕРБ сами отложиха разглеждането му от Народното събрание за неопределено време и все още нямат решение каква ще е съдбата му.