Благодарна съм на колегите от българската администрация за близкото сътрудничество в областта на сигурността.

Това каза Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, цитирана от "Фокус".

"Току-що имах много интересна и много полезна среща с министър-председателя Бойко Борисов, която подчертава близкото сътрудничество с България в областта на сигурността. През последната година проведохме редица операции в различни области – в борбата срещу нелегалното производство на цигари, организираната имигрантска престъпност, включително трафик на хора и оръжия. Постигнахме много добри резултати. Затова съм изключително благодарна на всички колеги от българската администрация за тяхното тясно сътрудничество. Великобритания усеща, че това сътрудничество може да продължи, докато трае периодът на "Брекзит", каза още посланикът.

Нашите служби продължават работата си с Великобритания срещу контрабандата на цигари, посочи и Борисов преди старта на редовното заседание на Министерския съвет във връзка със срещата си с посланика на Великобритания.

"Нашите служби работят много добре с Великобритания и продължаваме работа. С тях правим операции за стотици милиони паунди, за което им благодарим. И посланик Хопкинс дойде днес публично да ми благодари. Колегите работят много добре по тази тема. Или когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав", каза още премиерът.

Борисов и припомни, че през март беше разбита фабрика в Ирландия, която е произвеждала цигари за 200 млн. паунда и в която са участвали и българи.

"И колкото повече ги притискахме да изнасят оттук фабриките, толкова повече изнасяха и ноу-хауто, което имат работниците – тесните специалисти, и правят фабриките там. Но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем във Великобритания", коментира министър-председателят.

Днешният ден явно ще мине под знака на партньорските служби, защото след срещата с Хопкинс, от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Борисов е провел телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл.

Мичъл високо оцени лидерството на българския премиер и на Българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани. Той подчерта активната работа за евроатлантическата перспектива на тези държави и за реализация на свързаността помежду им и със съседните европейски страни, посочват от МС.

"САЩ напълно подкрепят всички Ваши инициативи в региона", посочил Уес Мичъл.

Беше обсъден напредъкът на всяка една от шестте страни, както и предизвикателствата в преговорите между Скопие и Атина и отношенията между Прищина и Белград. Министър-председателят Борисов изтъкна необходимостта част от проблемите между западнобалканските страни да бъдат решени още преди срещата на върха на 17 май в София, за да може на нея да се постигне договореност за реализацията на конкретни проекти.

Помощник-държавният секретар на САЩ открои също усилията на България за достигане на 2% бюджет за отбрана и посочи страната ни като пример за други членки на НАТО.

"България успя да изработи надежден план за достигане на този процент, приветстван от Алианса, и се дава за пример на страните, които все още не са съумели да изготвят своите планове", посочил още Мичъл.

През следващите седмици се планира посещение в България на помощник-държавния секретар на САЩ.