Години наред Иран безсрамно лъжеше за собствената си ядрена програма. Разкритията на Израел са добре дошла възможност за нови преговори по ядреното споразумение. Излизане от него би било автогол, пише в. "Ди Велт". Предлагаме на вниманието ви анализа на фактите, публикуван в авторитетния германски всекидневник.

Едно е сигурно. Операцията на Мосад, при която под носа на иранския режим бяха изнесени 55 000 документа, отнасящи се до иранската ядрена програма, би следвало да влезе в учебниците на западните тайни служби. Това беше смела мисия дори за тайна служба, известна с рискованите си акции с цел осигуряване съществуването на Израел.

Въпросът, който сега всички си задават, е предимно политически.

Какво означават последните разкрития на израелския премиер Бенямин Нетаняху за ядрената сделка с Иран?

По време на драматичното си изявление той остана на позициите си от последните месеци. Безразлично му било дали споразумението ще се провали или ще се предоговори. Важното било в крайна сметка да се постигне по-добра сделка. Но откраднатият от Иран през януари ядрен архив, който сега беше оповестен публично, е от полза за американския президент Доналд Тръмп. Той винаги е бил отявлен критик да ядреното споразумение и до 12 май трябва да реши дали САЩ остават страна по него.

В действителност разкритията дават аргументи както за противниците, така и за привържениците на ядреното споразумение.

Така вече взеха думата първите представители на правителството на Обама, които твърдят, че винаги са смятали за лъжа твърденията на Иран, че ядрената програма служела единствено за мирни цели. Че нямали вяра на Техеран, говорел и фактът, че в споразумението са заложени ефективни контролни механизми.

Подобна позиция изрази и върховната представителка на ЕС по външни работи и политита за сдигурност Федерика Могерини:

"Сделката бе постигната, тъй като липсваше доверие между партньорите. Ако не беше така, нямаше да има нужда да се сключва ядрена сделка."

Отдавна знаехме, че Техеран лъже, твърдят на висок глас привържениците на сделката. Те се опитват да омаловажат разкритията на Нетаняху и твърдят, че всичко това не било нещо ново.

Привържениците обаче би трябвало да се запитат защо през годините не са изобличили публично лъжите на Техеран. Дали причината е била, че са разполагали с малко неопровержими доказателства за иранската ядрена програма? В такъв случай израелските документи действително разкриват нещо ново, което би помогнало да се затворят празнотите относно ядрената програма на моллите. Или пък не е имало желание Техеран да бъде разобличен като лъжец, което би навредило на благонадеждността на режима, с който непременно се е целяло сключване на споразумение?

В действителност израелските разкрития укрепват позициите и аргументите на мнозина критици на споразумението. Примерно Техеран би следвало да бъде принуден да оповести пълния обхват на военната си програма и ще стане ясно, че е погазил задълженията си, произтичащи от международни договори.

Много по-лесно е да се изгради ефективен наблюдателен режим, когато се знае с точност къде и какви научни изследвания се извършват, когато се знаят имената на конкретните ирански учени.

Най-важната точка се отнася до изтичането срока на важни ограничения на иранската ядрена програма след 2015 г. Наличието на документите доказва, че де факто Техеран разполага с програма за разработка на ядрена бомба.

"Най-важното разкритите е, че става въпрос за събрани на склад архиви и досиета с цел по-късна реконструкция. Те биха могли да унищожат тези документи. Вместо това са ги пазили и крили с намерението отново да ги използват, когато пак стартират оръжейната си програма", казва ядреният експерт Дейвид Олбрайт, ръководител на Института за наука и международна сигурност.

Преди обаче противниците на сделката да изпаднат в екстаз, трябва да сме наясно, че излизането от споразумението би било автогол.

Израелският премиер оповести, че американците вече са се запознали с фактите и са обявили, че документите са автентични. В понеделник вечер новият външен министър на САЩ Майк Помпео заяви:

"Мога да потвърдя, че документите са истински, те са автентични."

Сега израелците искат да ги препратят също на Германия, Франция, Великобритания и на Международната ядрена организация  IAEA.

От това става ясно, че не става дума за фалшификати. И когато документите се проучат щателно, което ще отнеме известно време, тогава IAEA ще има право да поиска от Техеран достъп до онези места, които са свързани с ядрената програма. Документите са от изключителна важност за възможно най-ефективно наблюдение и контрол на споразумението. Излизането от него би било контрапродуктивно. Това обаче не би било достатъчно за Запада. Израелските разкрития са лост за предоговаряне на споразумението, за да се отстранят множеството недостатъци.

За разлика отпреди през изминалите седмици европейците признаха, че ядреното споразумение с Иран е всичко друго, но не и перфектно, наложителни са промени. Сега Тръмп трябва да остане на борда и с обединени сили Западът да постигне по-добро споразумение.