Проучване на повече от 2 млн. книги, публикувани в 10-годишен период, показва, че произведенията на жени се оценяват почти два пъти по-евтино от книгите, написани от мъже, съобщава „Гардиън“.

Анализът е направен от социолога Дана Вайнберг и математика Адам Капълнър – двамата са изследвали заглавия, публикувани в Северна Америка от 2002-а до 2012 г., като сравняват книгите по пол на автора, цена и жанр.

Оказва се, че повечето издателски къщи оценяват средно с 45% по-ниско книгите с жени авторки в сравнение с творбите на мъже. Очаквано, в жанра романтика преобладават авторките, там е нормално книгите да са на по-ниска цена, отколкото в научната сфера, примерно. Но дори когато тези разлики бъдат пренебрегнати за целта на изследването, изследователие откриват, че книгите с женски имена на кориците се продават с 9% по-евтино от другите произведения.

Вайнберг и Капълнър твърдят, че никак не са изненадани от сегрегацията в определени жанрове, но споделят учудването си колко ярка е тази разлика.

„Очаквахме, че като се вземат предвид първите два дискриминационни модела (пол и жанр), ще се елиминират оставащите разлики в цените в рамките на даден жанр – казва Вайнберг. – Но сгрешихме. Вътрежанровата ценова разлика (9% за традиционни заглавия) беше изключително голяма в различните анализи. Връщайки се назад, може би трябваше да сме изненадани от този факт, тъй като моделът отразява също и различните надници в професиите, което виждаме и в икономиката.“

Проучването се занимава също и със самиздат книгите от същия времеви период и открива, че там се наблюдава известна равнопоставеност, въпреки че все още има ценова разлика от 7%.

„Нямах представа за резултатите от изследването, но колко изморително, обезсилващо и изцяло предвидимо е то! Това са просто стари новини в нова рамка – жени, на които се плаща по-малко за същата работа“, коментира резултатите писателката Франческа Сегал, носител на британската литературна награда „Коста“.

Площад Славейков