Четири посолства в Либия, които все още не са затворени, могат да помогнат на българските граждани, желаещи да се евакуират оттам.

Това заявиха днес за Клуб Z от външното министерство в София.

Сънародниците ни винаги могат да се обръщат за помощ към дипломатическите мисии в Триполи на Малта, Италия, Унгария и Румъния. Връзка може да бъде осъществена и със Ситуационния център на Министерството на външните работи (Адреса, телефоните и електронните пощи на посолствата и министерството можете да откриете ТУК.)

Петима българи и една украинка - съпруга на наш сънародник, са блокирани от няколко дни в град Сирт. Това съобщи за Клуб Z наша сънародничка, която помоли да не съобщаваме името й. Нейните родители също са в тази група.

Посолството ни в Триполи бе евакуирано на 29 юли заради сложната обстановка там. От две седмици насам враждуващи групировки водят ожесточени сражения за контрол на летището в либийската столица. Оттогава досега са убити над 200 души.

В Сирт обстановката е спокойна, но българите са разтревожени. Този град е родното място на диктатора Муамар Кадафи, който го бе превърнал в административна столица. Кадафи бе заловен и убит от бунтовници именно в Сирт на 20 октомври 2011 г.