Номинация на президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир за 2019 г. предлагат 18 представители на републиканците. Новината съобщи британският "Гардиън". 

В писмото, разпространено от конгресмен Люк Месър от Индиана и колегите му, което вече е изпратено зо Нобеловия комитет в Норвегия, пише, че Тръмх заслужава Нобел като признание за работата му за слагане на край на корейската война, спирането на ядрените опити на Корейския полуостров и връщането на мира в региона. 

Правилата за номинации за престижната награда са разтегливи. Предложения могат да се правят само от определени категории хора - като представители на държавни законодателни органи, университетски професори и носители на Нобел. През 2018 г. има 330 номинации за наградата, които ще бъдат обявени през декември. Международната кампания за спиране на ядрените оръжия получи приза за 2017 г., припомня "Гардиън".

В писмото 18-те конгресмени от Камарата на представителите изобилно хвалят "максималния натиск", упражнен от Тръмп по отношение на разрешаване на конфликтите между Северна и Южна Корея. В документа се казва, че "никой не заслужава повече наградата за мир през 2019 от Тръмп за неуморната му работа да донесе мир"

През 2009 г. предшественикът на Тръмп в Белия дом Барак Обама получи Нобел за мир, едва на 8-ия месец, след като зае поста президент на САЩ. Тя беше за "за изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите" и усилията " за установяване на свят без ядрени оръжия". Според нобеловия комитет Обама бе създал "нов климат в международната политика", въпреки че аргументите за наградата не стъпваха на конкретни постижения на американския държавен глава. Затова и спечеления Нобел тогава получи и критики.