Националният селекционер Любослав Пенев вече има забрана да приема работа в клуб, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференция. Ако се появи такава в бъдеще, той ще трябва да направи избор. Според Михайлов експериментът с "Ботев" (Пловдив) е несполучлив.

Има цел класиране на европейското във Франция след две години и дори не е било необходимо да се спуска такава към Пенев и щаба му, тъй като той бил наясно, че моментът е подходящ, въпреки тежката група. Припомняме, че за първи път директно се класират първите два състава във всяка група, а третият играе бараж. 

Междувременно Дисциплинарната комисия на БФС спря правата на трима футболисти във връзка с опита за "черно тото" в юношеския национален отбор до 19 г. Това са Стивън Валентинов Петков, Григор Иванов Григоров и Даниел Филипов Гяуров. Мярката е поради образуваното досъдебно производство по чл. 307 В от Наказателния кодекс на основание чл. 46, ал.2 и важи до произнасяне на компетентните органи.

Стивън Петков (Лудогорец) е играчът изваден от отбора, тъй като е бил мишена на опит за пробив, а за Гяуров и Григоров се предполага, че са сред хората, пробвали да го оферират за симулативна игра. И двамата са бивши съотборници от школата на Локомотив (София).

Михайлов е бил в течение на събитията. Той обяви, че може да награди състезателите, подали сигнала. Ако се докаже вина на футболистите със спрени права, или на други, те ще бъдат наказани за 18 месеца извън футбола и с 10 000 лева глоба. Снети са показания от националите и замесените в аферата и вече всичко е предадено на прокуратурата.

Михайлов потвърди, че от УЕФА е имало поне по 5-6 сигнала за "черно тото" срещу отбори, които вече не са в професионалния футбол. Някои от тях до миналия сезон бяха в "А" група. До момента няма опасения за нечисти двубои в настоящото първенство. Бившият вратар даде добра оценка на шампионата в "А" група до момента. Според него форматът с 12 отбора предполага равностойни двубои. Догодина броят на отборите остава същият, а нататък БФС може да предприеме промени. 

Българският футболен съюз ще отпусне по 10 000 лева на всички клубове от "Б" група, като целева субсидия за детско-юношеските им школи. Средствата са от глобите в професионалния футбол, като идеята била те пак да се върнат в отборите, при това за подрастващите.

БФС въвежда електронно първенство в "А" група. То работи и в момента, но се води в пробен период, а към края на сезона ще стане достъпно за журналисти и запалянковци. Технологията обслужва най-вече хората, които администрират първенството - делегати, съдии, комисии, а също така клубовете. Идеята е всичко в бъдеще да се да се прави по електронен път дори в по-ниските нива на родния футбол.