Знаковата награда "Златна палма" за най-добър филм на Международния кинофестивал в Кан, Франция, е помогнала на неизвестни режисьори да намерят своето място на глобалната филмова карта, тласнала е напред кариерите на утвърдени кинодейци и е превърнала филмови продукции в класики. По повод предстоящото 71-во издание на кинофестивала в Кан, ДПА предлага кратка история на престижното отличие. 

Първата награда "Златна палма" през 1955 г. печели американският режисьор Делбърт Ман за романтичната си драма "Марти". През въпросната година отличието заменя фестивалната Голяма награда, присъждана в периода между 1939 и 1954 г. 

Оттогава някои от най-известните филми в света са отличавани със "Златна палма" - "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе, "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола, "Човекът от желязо" на Анджей Вайда, "Секс, лъжи и видео" на Стивън Содърбърг, "Гепардът" на Лукино Висконти. 

Считана за една от най-престижните награди в света на киното, "Златна палма" обикновено се присъжда за цялостната работа на даден кинодеец или за филм, откриващ нови киноперспективи. 

Спечелването на "Златна палма" не гарантира непременно касов успех, но определено е крачка напред към номинация за "Оскар" - най-престижната филмова награда в света, както е добре известно на режисьори като Терънс Малик, Михаел Ханеке, Роман Полански, Джейн Кемпиън. 

Новозеландката Джей Кемпиън заема специално място в историята на Кан - тя е единствената жена режисьор, печелила "Златна палма". 

Само девет кинодейци членуват в друг ексклузивен фестивален клуб - на двукратните носители на "Златна палма". 

Миналата година Рубен Йостлунд стана първият шведски режисьор, удостоен със "Златна палма", откакто отличието се връчва от 1955 г. 

Миналогодишният трофей беше инкрустиран със 167 диаманта по случай 70-годишнината на кинофестивала в Кан, припомня агенцията.

Тази година 21 филма ще се съревновават за наградата "Златна палма". Фестивалът ще започне на 8 май, а носителят на топ отличието, избран от жури с председател актрисата Кейт Бланшет, ще стане известен на 19 май.