Въпреки че предложението на лидера на "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО да е незаконно, то стана обект на коментари от ръководствата на парламентарно представените партии. А е незаконно, защото според закона за прякото участие на гражданите в управлението, по-познат като закона за референдумите, на допитване не могат да бъдат подлагани вече ратифицирани международни договори. Като Северноатлантическият например.

Очаквано, председателят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов се обяви "против" призивите на Марешки с мотива, че България няма как да започне каквато и да е била процедура за излизане от Алианса, защото той е част от националната ни сигурност. 

"Всичко останало са възможни хипотези, които биха могли да доведат до много тежки сценарии. Ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието на страната ни в НАТО", посочи Цветанов.

И допълни, че изказвания от този тип водят до спекулации и внушения. По думите му предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент "ще бъдат много интересни" в този контекст, защото щели да изиграят ролята на "много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС". На обвиненията на Марешки, че Европа повече ни взимала отколкото ни давала, Цветанов припомни, че ЕС се гради на принципа на солидарността, а по отношение на исканото от Алианса увеличение на парите за отбрана до 2 на сто от БВП, той посочи, че още не сме достигнали тези нива, което трябва да направим, за да си гарантираме сигурност и независимост.

"Решението за постигането на тези критерии го взеха прибалтийските държави, които са застрашени от руското влияние и от това, на което всички ние сме свидетели. Не смятам, че трябва да обвързваме политиките на ЕС с НАТО по този начин", допълни.

На фона на това, че партньорът на ГЕРБ в управлението - Волен Сидеров ("Атака"/"Обединени патриоти") се обяви за същото като Марешки, но от Крим, където "отскочи" на собствени разноски, както и че "Воля" подкрепя чрез гласуване в парламента правителството, в т.ч. и при искания вот на недоверие, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира последните събития така:

"Едните партньори на ГЕРБ искат излизане от ЕС, другите - от НАТО".

Карадайъ определи идеите на Марешки като "ярък популизъм" и прехвърли топката в полето на най-голямата управляваща партия:

"Това е ГЕРБ. Те въвеждат двойните стандарти. Това им е ценностната система и коалиционната култура." 

Последното бе по адрес на поведението на ГЕРБ спрямо "Обединени патриоти" и в частност последните изказвания на Сидеров. От ГЕРБ се опитаха да замажат новините от воаяжа му в анексирания от Русия Крим като обясняваха, че е бил там в лично качество, а не като част от управляващата коалиция.  

Единствено лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да влиза в подобен дебат (засега) с мотива, че исканията на Марешки са несъстоятелни.