"Крилото" и "таблото" са в перфектна рима, която се използва в песните на футболните запалянковци. Нападателят на крилото подава на централния нападател, който вкарва и името му се изписва на таблото.

Футболната естетика е много близка на настоящото управление с премиер Бойко Борисов. Ако използваме футболна терминология вчера Веселин Марешки центрира от крилото. А Цветан Цветанов се записа на таблото, или поне опита. Марешки заяви, че готви референдум за излизане от НАТО. И обясни как сме притурка на САЩ, как Европа на ограбва, как ЕС е същият като СССР.... Веднага след това зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов свика медиите, за да изтъкне, че България няма как да започне подобни процедури, защото НАТО е част от националната сигурност. И за пореден път го игра горещ привърженик на евроатлантическата ни ориентация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също не пропусна да се възползва от вдигнатата от Марешки топка. Той пък посочи, че едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, визирайки "Атака", а другите - от НАТО.

Всичко това не е нищо повече от евтин и плитък пиар. Той вероятно ще донесе някой и друг дивидент на ГЕРБ. Но едва ли ще убеди десните избиратели, които по принцип не гласуват за нея, че ГЕРБ е истинска евроатлантическа партия.

Марешки формално не е точно партньор на ГЕРБ. Той е патерица за ползване при нужда. Виж, случаят с "Атака" е съвсем различен. Тя е част от коалицията "Обединени патриоти", която пък е част от управленската коалиция.

Когато Волен Сидеров отиде в Крим обаче и направи изявления, нямащи нищо общо с официалната позиция на ЕС и на България, Цветанов и ГЕРБ като цяло се опитаха да се снишат докато отмине бурята. Измънкаха нещо от сорта, че Сидеров е бил там в лично политическо качество, а не като представител на българското правителство. Реакцията им бе доста по-различна от това, което направиха след изявлението на Марешки.

Но няма защо да се вторачваме в Сидеров, за да се усъмним в неискренността на гражданите за европейско развите на България относно евроатланттическата ни ориентация. Не беше толкова отдавна, когато лично премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Тази му позиция се различаваше изключително много от онова, което направиха повечето европейски държави. Но пък предизвика нескрито възхищение у Корнелия Нинова и БСП.

Белег за евроатлантическа ориентация на дадена партия е и това доколко тя работи за истинска съдебна реформа и борба с корупцията. Известно е, че България все още е под мониторинг заради проблеми в тези сектори. И заради този мониторинг страната ни все още не е пълноправен член на ЕС. Ако се върнем малко по-назад във времето няма как да не си припомним, че ГЕРБ определено е по-скоро спирачка за тези реформи, отколкото техен двигател. Такива са и БСП, ДПС, патриотите...

В случая с нападателното дуо Марешки-Цветанов обаче най-важното е друго. Според сега действащото законодателство у нас референдум за излизане от НАТО не може да има. В закона за референдумите изрично е записано, че допитвания по въпроси, които са част от международен договор, могат да се провеждат само преди тяхното ратифициране. Този важен детайл не бе споменат, защото в противен случай евтиният трик щеше да лъсне отвсякъде. Докато някой не предприеме законодателна инициатива за промяна на този текст от закона, Марешки и други като него (защото не е само той) могат да говорят каквото си искат.

Евтините пиар акции са до време. Докато не стане ясно колко струваш всъщност. За ГЕРБ този момент като че ли дойде. Борисов и компания винаги са били виртуози на пъблик рилейшънса. Този път обаче много трудно ще изтрият впечатлението, че думата "европейско" е само и единствено част от името на партията им. И че са евроатлантици, ама не дотам.