След няколко години в безтегловност и едно питане до Конституционния съд по-късно, парламентът най-сетне се захвана да ремонтира спорния текст в Закона за радиото и телевизията, станал известен като поправката "Бетина Жотева".

Става въпрос за онзи текст от закона, според който всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в длъжност по едно и също време, макар съставът му да се определя от две институции - от Народното събрание и от президента по различно време. 

Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогава президентът Росен Плевнелиев посочи за член на медийния регулатор с указ бившият говорител на Министерство на външните работи  Бетина Жотева. Мандатът й обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота.

Спорният чл. 24 от ЗРТ е следният:

(1) Съветът за електронни медии се състои от 5-има членове, от които 3-ма се избират от Народното събрание и 2-ма се назначават от президента на републиката.

(2) Решението на Народното събрание и указът на президента по ал. 1 влизат в сила едновременно.

Днес депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП, начело с председателя на Комисията по култура и медии в НС - Вежди Рашидов, са внесли законови изменения, с поред които изискването за едновременното влизане в сила на решенията на НС и президентския указ отпада като текст. 

"Отпадането на ал. 2 от чл. 24 от ЗРТ ще премахне съществуващото противоречие между нормите и ще осигури възможност за встъпване на членовете на СЕМ от момента на влизане в сила на акта за техния избор или назначаване", посочват вносителите. 

Тази година през лятото изтича мандатът на Мария Стоянова от СЕМ - назначена през 2012 г. от Плевнелиев. Тоест наследникът му Румен Радев трябва да посочи нов човек на нейно място през юни. Година по-късно - през лятото на 2019 г., пък изтича мандатът на Иво Атанасов - избран от парламентарната квота в медийния регулатор.

Изпреварващо президентът Радев изпрати питане до Конституционния съд. Той стори това през март тази година.

"Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения. Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт", пише в съобщението от "Дондуков" 2 за основанията тексът от ЗРТ да бъде пратен в КС.

На 17 април КС обяви, че ще се произнесе по същество, но парламентът може да го изпревари, ако гласува бързо поправките на депутатите.