Австрийският президент Александър Ван дер Берген подчерта днес колко много си приличат България и Австрия, включително и с "много близката си позиция относно Русия" и оцени двустранните отношения като "отлични".

Ван дер Берген е в България по покана на българския държавен глава Румен Радев и това е тяхна трета среща в рамките на 7 месеца. Двамата отпътуват утре за Русе, за тристранна среща с президента на Румъния Клаус Йоханис и основна цел - да бъде върнат фокусът върху Дунавския регион.

Австрийският държавен глава, който, освен с Радев, разговаря и с премиера Бойко Борисов, посочи, че в разговорите са били обсъдени външнополитически теми, които засягат и двете страни. Австрия поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли, след като приключи българското, и ще продължи да работи по приоритетите на София, вкл. европейската интеграция на Западните Балкани.

"За нас особено важно значение имат ситуацията в Турция и нашите връзки с Русия. Нашата позиция е много близка до позицията на България - мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия“, коментира Ван дер Берген, и посочи че Румен Радев ще посети Русия този месец - на 25 май, а руският президент Владимир Путин ще пристигне във Виена най-вероятно през юни.

Румен Радев също потвърди близостта в позициите.

"България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение в Русия през втората половина на май, с посещението на президента Макрон почти по същото време и посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия - да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение", заяви на съвместната пресконференция държавният глава.

Австрийският президент поздрави София за българското председателство на Съвета на ЕС. "България успя да приключи голяма част от целите, които си беше поставила. Ние ще го поемем през средата на тази година и ще продължим и преговорите за Брекзит в една много сериозна тяхна фаза. Ще продължим и преговорите за Многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС“, каза още Ван дер Берген.

Той отбеляза, че има потенциал за развитие по отношение на туристите - "радваме се на всеки турист от България, който посещава Австрия", а подчертавайки близостта между двете държави, заяви, че все пак планините в Австрия са малко по-високи.

Президентът Радев призова и за пълноценното използване на потенциала на по-малките държави-членки в ЕС при изграждането на общата отбранителна индустрия. "Но без кохезия, без реална конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. Това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия“, подчерта още Радев.

Представената вчера Многогодишна финансова рамка на Общността предвижда орязване на кохезионните фондове и средствата за селскостопанска политика с поне 5%.

Президентът добави, че европейските средства имат своето дълбоко значение, ако наистина се изразходват по правилния начин, както и ако бъдат въведени условия за обвързването на европейските фондове със спазването на принципите на правовата държава, трябва да има и критерии за обективността на оценката. Австрия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи пък Александър Ван дер Берген.

В речта си на българо-австрийския бизнес форум Румен Радев отбеляза, че Австрия е сред водещите инвеститори в България. Стокообменът ни с Австрия за 2017 г. е за 1.2 милиарда евро.

"Спорихме, че статистически тя е на второ място, но по реални измерения по инвестиции може би е на първо. Ние не мерим ефекта на присъствието на австрийския бизнес в България със сухите цифри във финансово измерение. Ефектът е, че той е с дългосрочно присъствие, създава реални работни места, полага грижа за преквалификация на персонала, за дуално обучение. Той спомага за налагане на прогресивен бизнес модел, на прозрачност, на много по-голяма административна ефективност. И това за нас е много по-ценно от самите инвестиции“, посочи държавният глава.

Наред с това президентът описа предимствата на България като добра дестинация за инвестиции, от чиито предимства австрийският бизнес може да се възползва: една от най-ниските данъчни ставки в Европа - 10%, най-ниските оперативни разходи за бизнес в Европа, определена фискална стабилност, висок кредитен рейтинг,квалифицирана работна ръка.

"Не можем да говорим за Европа на бъдещето, ако нямаме адекватна свързаност - транспортна, дигитална, енергийна. В това отношение България полага много усилия и заедно с австрийския бизнес можем да бъдем по-ефективни", отбеляза Радев.