"Атлетико" (Мадрид) и "Олимпик" (Марсилия) ще спорят на финала на Лига Европа на 16 май в Лион. 

Испанският тим победи с 1:0 "Арсенал" на своя стадион "Метрополитано" и ще излезе в прекия сблъсък за отличието след общ резултат 2:1 в полуфинала с "топчиите".

Бившият ас на "Челси" Диего Коста реализира единствения гол в 45-ата минута. Така Арсен Венгер, който напуска "Арсенал" след броени дни, не успя да спечели европейски трофей с тима. Този двубой - под № 250 за французина с "артилеристите" на Стария континент, бе последен за него в турнирите.

А и двата трофея този сезон може да се окажат в Мадрид, ако "Реал" и "Атлетико" спечелят финалите.

"Атлетико" надигра "Арсенал" и спечели заслужено. "Дюшекчиите" доминираха най-вече физически, но и действаха по-правилно. Гостите пропуснаха няколко положения, но като цяло отстъпваха, а и "по-горещо" беше пред тяхната врата.

Така лондончани и от новия сезон ще играят в Лига Европа - с новия си треньор (още не се знае кой е). Лоша новина за тях е и контузията на капитана им Лоран Косчелни, който бе изнесен на носилка още в началото. Най-лошо обаче е за самия него, тъй като ще пропусне Световното - заради скъсан ахилес.

Другият полуфинален реванш беше много по-драматичен - противно на очакванията, тъй като "Олимпик" победи "Ред Бул Залцбург" с 2:0 преди седмица. След нулево първо полувреме домакините набързо вкараха два гола чрез Амаду Айдара и Бруно Сар съответно в 53-тата и 65-ата.

Така двубоят стигна до продължения. Роландо реализира в 116-ата и прати "Олимпик" на финал.

Доста спорове и коментари предизвика съдийството на Сергей Карасьов. Реферът сбърка и в двете посоки, но напълно обяснимо австрийците бяха тези, които направиха прибирането му в съблекалнята след края проблемно.

В 119-ата минута Карасьов изгони Айдара.

Спечелването на Лига Европа осигурява и класиране за Шампионската лига. "Атлетико" не се нуждае от това, тъй като е втори в първенството на Испания. Марсилци обаче могат да се окажат извън квотата в Лига 1, тъй като са четвърти. Така за тях финалът на 16-и носи допълнителна мотивация.