Руският премиер Дмитрий Медведев предложи на правителството си да помисли за повишаване на данъчната тежест като една от мерките за мобилизация на доходите в бюджета, предаде ИТАР-ТАСС.

Той обаче допълнил, че "към увеличаване на данъците трябва да се прибягва само в краен случай".

Като причина за евентуалното повишаване на налозите Медведев изтъкнал "оформилата се ситуация около страната", която поставя допълнителни пречки пред руската икономика. Според него условията за вземане на външни заеми не били много добри, а чуждестранните инвестиции били "под известни съмнения". Премиерът призовал за по-активна работа по заместването на вноса и поддържането на високотехнологичната промишленост, включително атомната и ракетно-космическата.

След всички тези обяснения Дмитрий Медведев изплюл камъчето, като заявил, че при изработването на бъдещия бюджет трябва да се отчетат негативните последици от санкциите, "въведени в настоящия момент срещу отделни наши компании, но и по същество срещу цялата държава".

Санкциите са наложени от Запада заради намесата на Русия в Украйна.

Основното нововъведение може да стане въвеждането на 3-процентов данък върху продажбите, който да може да бъде налаган от регионалните власти от 2015 г.

Понастоящем такъв данък в Русия няма. Досега той е бил налаган два пъти. От 1 януари 1991 г. влиза в сила 5-процентна ставка, чиято основна цел е финансовото обезпечаване на програмите за поддържане на бедните и стабилизацията на паричната циркулация. През следващата година обаче тя е заменена от ДДС. През 1998 г. регионите получават правото да въвеждат самостоятелно данък върху продажбите в размер от 0 до 5%. Повечето предпочитат горния праг, а постъпленията се делят между регионалния и местния бюджет в съотношение 40 към 60. След решение на конституционния съд обаче през 2004 г. този данък е отменен.