Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да подготви варианти за намаляване на броя на американските войски в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Информацията е на в. „Ню Йорк таймс“, който цитира няколко души, с които са разговаряли репортери.

Целта на мярката не е Тръмп да получи някакво предимство на планираната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в края на този или началото на следващия месец, твърди изданието. Тя ще бъде посветена на ядрената програма на Пхенян.

Според източниците на „Ню Йорк таймс“ мирен договор между двете Кореи може да намали необходимостта от разполагането на 23 500 американски войници на полуострова, какъвто е броят им в момента. Но малко вероятно е да има пълно изтегляне.
 
Малко по-късно обаче представител на американския Съвет за национална сигурност заявил по телефона на намиращ се в САЩ висш южнокорейски чиновник, че информацията е фалшива. Това пък заявиха от президентството в Сеул.

Информацията бе отречена и от Джон Болтън, съветника на Тръмп по националната сигурност. Той заяви, че президентът не е искал мнението на Пентагона по въпроса за намаляване на числеността на американския военен контингент в Южна Корея.

"Статията в "Ню Йорк таймс" е пълен абсурд", коментира Болтън.

Преди време Тръмп заяви, че САЩ могат да обмислят намаляване на войските си в Южна Корея, ако тя не поеме по-голяма част от издръжката им. 

Тогавашният директор на ЦРУ Майк Помпео се срещна през април с Ким Чен Ун и съобщи, че севернокорейският вожд не е поискал изтеглянето на всички американски войски като предварително условие за среща с Тръмп. Това стана малко преди Помпео да заеме поста държавен секретар.

Преди два дни официален Сеул заяви, че въпросът за американските сили, разположени в Южна Корея, не е свързан с бъдещ мирен договор с Пхенян и че те трябва да останат, дори такъв договор да бъде подписан.