На 7 май, понеделник, започваме цялостния ремонт на ул. Граф Игнатиев“, пл. "Славейков", пл. "Гарибалди", градината при "Св. Седмочисленици" и участък от ул. „Солунска“.

Това написа във фейсбук профила си столичната кметица Йорданка Фандъкова. Тя описва предстоящия голям ремонт, прилагайки и кратки схеми, идейни проекти и карти на промените на транспорта (вижте ги по-долу).

Първо ще бъде подменена канализацията, която е изграждана в началото на миналия век.

Изграждаме изцяло ново трамвайно трасе по ул. „Граф Игнатиев“, което ще бъде изпълнено по нова за София технология със завишени шумозаглушителни характеристики. Дейностите по демонтажа на старите трамвайни релси ще са шумни и предварително се извиняваме за неудобството на всички живущи и работещи в зоната, пише Фандъкова.

За времето на ремонта трамваите по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат спрени и ще се резкрие временна автобусна линия, която ще се движи по ул. „Гурко“. 

Настилките по ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, градината пред църквата „Свети Седмочисленици“ ще бъдат изцяло подменени. Настилките ще бъдат комбинация на гранитни павета и бетонови с много високи заложени характеристики на здравина.

Само по ул. „Граф Игнатиев“ няма да има бордюри, но ивицата на движение на трамваите ще бъде отделена с ограничители, които да гарантират сигурност. 

Срокът за приключване на този първи етап от реконструкцията на зоната около ул. „Граф Игнатиев“ е средата на октомври. Книжният пазар ще бъде върнат на пл. „Славейков“, а фонтанът ще бъде обновен.

След разговори с живущите взехме решение, че зеленчуковият пазар при църквата "Свети Седмочисленици" няма да бъде върнат на старото си място.

Догодина ще изпълним втория етап на реконструкцията – който включва цялостен ремонт на ул. „Шишман“ и ул. „Шести септември“.

Проектът за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ и цялата прилежаща зона се финансира по програма „Региони в растеж“

Гаранционният срок по договор е 8 г. Предвидена е гаранция за изпълнение 600 хил. лв. Половината от средствата остават блокирани до приключване на обекта, а другата половина - до изтичане на гаранционни срок, пише още Фандъкова. При неспазване на срока за завършване на обекта неустойката е в размер 240 хил. лв. за всеки ден просрочие. При некачествено изпълнение неустойката е в размер 1,2 млн. лв. или до 5% от стойността на договора.

При неотстряване на появили се дефекти в срока на гаранция, възложителят дължи тройния размер на направените разходи по отстраняването. Изпълнител на проекта е фирмата „Джи Пи Груп“.

Ето и "тотала", изчислен от столичната кметица:

А това са промените в градският ранспорт - закриват се и се променят трамваи, включително и тролей № 9, който вече ще се движи по бул. "В. Левски".

Разкрива се временна автобусна линия ТМ 10 на мястото на трамвай № 10: