Страшно ли е да се яде зелена салата? Повод за този въпрос станаха избухващите от време на време локални епидемии от Ешерихия коли, пренасяна с различните видове марули и зеле.

Списание „Тайм“ цитира изследване на Food Science & Nutrition, според което изплакването с вода или накисването на листни зеленчуци изобщо не намалява риска от пренасяне на бактерията Ешерихия коли. Друго изследване, на Университета в Джорджия, пък стигна до извода, че специално произведените уреди за измиване на зеленчуци са още по-безполезни, когато става дума за стомашната бактерия.

Да мием ли изобщо зеленчуците?

Да. Това е необходимо, независимо от условията, при които са произведени и съхранявани зеленчуците. Те най-често се продават на открито, всеки може да ги пипа докато избира, отглеждани са в почва.

Изследователите препоръчват най-обикновено изплакване и изтъркване на повърхността, когато конкретният плод или зеленчук позволява това. Тази практика може и да не дава 100-процентова гаранция, но пък поне отстранява пръстта, друга мръсотия и патогенните люспи от пръстите на ръцете.

Да изтъркваме ли повърхността?

Отговорът е различен според вида на плода или зеленчука. Изследвания на Университета в Калифорния показват, че изтъркването, изплакването и подсушаването на ябълка значително намалява микроорганизмите по нея. Но път това е неприложимо за ягодите, които са с мека повърхност.

„При меки плодове и зеленчуци е достатъчно едно добро изплакване точно преди ядене“, казва Линда Харис от калифорнийския университет.

Кога точно да ги мием?

Отговорът е в горното изречение – точно преди ядене. Учените предупреждават, че влагата стимулира растежа на бактериите. Затова не е добре плодовете и зеленчуците да се мият и след това да се прибират в хладилника. Водата идва непосредствено преди ядене или готвене.

А ръцете?

Може да звучи елементарно, но много хора го пропускат. Преди миенето на зеленчуците е задължително измиване на ръцете. Това важи и за уредите за измиване на салата, и за уредите за изсушаване на измита салата. Ако не правите така, е твърде вероятно вие сам да замърсите салатата си.

А пакетираните?

Препоръката на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е да не се мият пакетирани и предварително измити салати. Такива се продават вече и в повечето супермаркети в България. Тези продукти са стерилизирани и предварително почистени и ако измиете отново, рискувате да ги замърсите.

Без четки, сода и накисване

Авторите на изследванията препоръчват никога да не търкате с четка плодовете, да не ги киснете в мивката и да не използвате сода бикарбонат, за да чистите с нея пестицидите. Четката и кисненето е много по-вероятно да заразят продуктите ви с нещо ново. Има данни, че содата може да отстранява пестициди от плодовете, но има и други данни – че обикновено равнището на замърсяване с пестициди на продуктите в магазините не представлява риск за здравето.

Ето всички препоръки накратко: не мийте веднъж мити плодове и зеленчуци. Във всички останали случаи обилно изплаквайте продуктите и търкайте само с пръстите си. Преди това обаче си измийте ръцете.