За пореден път зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че президентът Румен Радев отправя послания, които се различават от евроатлантическата ориентация. Цветанов каза това в декларация от парламентарната трибуна по повод навършването на една година от встъпването във властта на третия кабинет на Бойко Борисов, която се навършва днес.

"Искам специално да подчертая, че колегата Волен Сидеров, който изрази позиция за ЕС и начина, по който трябва да се работи, той не е изразител на външната политика на правителството. Тук изразител на външна политика е президентът на страната. Той в някои от посланията си ясно позиционира страната ни на друга орбита. Тук нека да подчертаем неговото изказване на Нова година, когато нито за момент в своето обръщение към нацията, той не каза за председателство и силния и обединен ЕС", каза Цветанов.

И допълни, че на вчерашната си пресконференция президентът Радев е говорил повече за предстоящото си посещение в Русия, отколкото за европредседателството.

"Колегите от БСП разбира се, имат своето право. Всеки имат право на различно мнение. В последните няколко дни те изразяват  категоричната си подкрепа, че за тях НАТО и ЕС не стоят на дневен ред, защото те са направили своя избор", каза още Цветанов.

И помоли социалистите да "утвърждават тези свои решения".

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че агресията на управляващите е довела дотам, че са обвинили президента в държавна измяна. Акцентът в нейното слово обаче бе това, че има алтернатива на ГЕРБ и тя е именно социалистическата партия.

"За една година внесохме 31 законопроекта, които щяха да струват 1,6 млрд. лв. и ако ни бяхте чули, определени групи българи щяха да живеят по различен начин", каза Нинова.

Тя припомни, че БСП е можела да участва в това управление, но е предпочела да бъде опозиция и да предложи алтврнатива. Нинова изтъкна, че за миналата година правителството е изхарчило извън бюджета 1.5 млрд. лв.

"Някой да го усети къде отива този милиард? Колкото и да твърдите, че вие и политолози, че няма алтернатива - алтернатива има. Вие не я оценихте за тази една година. Остава да разчитаме на българските граждани, че те ще я оценят, когато му дойде времето", заяви Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за пореден път коментира, че ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията чрез коалиционния си партньор "Обединени патриоти".

"От първия ден предупредихме основния политически субект ГЕРБ за грешната формула на управление. Мантрата "Така пожела народът" отдавна загуби смисъла си и повторението ѝ няма да върне значението ѝ, тъй като изначално беше построена върху измамни тези. Имаме налице сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с излишък на омраза и противопоставяне", каза Карадайъ.

Според него правителството не е осъществило нито една от обещаните реформи.