Децата, останали без родител, ще получават помощи, независимо дали родителите им имат години осигурителен стаж или не. Това предвижда законопроект, който главната омбудсманка Мая Манолова внесе днес в парламента.

В момента сираците получават наследствена пенсия, само ако родителят или родителите са се осигурявали поне 3 години. 

"Децата-сираци веднъж са наказани от съдбата, и втори път - от държавата. На практика детето не е виновно, ако родителят му не се е осигурявал", обясни позицията си Манолова.

Тя определи разпоредбите като "безумни и несправедливи". Отбеляза и че от миналата година работи по въпроса. Още тогава социалното министерство и лично министърът Бисер Петков са поели отговорност да предложат такива законови промени. Но вече 5 месеца няма предприети действия.

"Предлагаме също така размерът на персоналната пенсия да се определя след анализ, проверка и разследване на случая спрямо потребностите на детето. А ако това е твърде сложно за социалното министерство, тя да е в размер на една минимална заплата."

Идеята на Манолова е да се дава една помощ на дете в бедно семейство, по-малка - ако има жив друг родител, който има добри доходи. В момента минималната работна заплата е 510 лв.

"Става дума за 5800 деца, мисля, че българската държава може да си позволи този разход", отбеляза Манолова.