Президентът на Русия Владимир Путин поръча да започне подготовката на нов атлас с „достоверни названия на географските обекти“. Това стана на заседание на настоятелството на Руското географско общество в Санкт Петербург.

Путин реши, че е недопустимо да игнорира повече „многобройните замествания на предишни руски топоними“ върху картата на света, съобщава „Ведомости“.

Нямаме право да оправдаваме и да не реагираме на преиначаването на историческата и географската, в този случай, истина. Предлагам да се подготви нов руски атлас, в който всички подобни случаи да бъдат вярно интерпретирани. Това да стане с най-активното участие на Руското географско общество“, обяви Путин.

Руският президент обясни, че става дума за случаи, в които руски названия постепенно изчезват от картата на света. Той даде пример с имена, давани от „наши изследователи и пътешественици в минали векове и десетилетия“.

Така се изтрива паметта за ролята на Русия в изучаването на планетата и развитието на науката. Днес малко хора знаят, че първоначалното, историческо име на остров Смит е Бородино, на Сноу - Малый Ярославец, на Ливингстън – Смоленск“, даде примери Путин.

Президентът на Русия обаче уточни, че не става дума само за названия в далечна Антарктида, но и на по-близки места. Руските медии предполагат, че има предвид преименуванията в Украйна – Иличовск вече е Черноморск, а Днепропетровск – Днипро. Сред обсъжданите примери са и имена на острови и атоли в Океания.

Новата идея на Путин бе посрещната с вълна от подигравки в социалните мрежи.

Започваме с Волгоград, Киров, Новосибирск и продължаваме нататък – Тбилиси става Тифлис, Истанбул - Цариград, Молдова – Бесарабия, Балтийско море – Варяжско море. А Москва? Москва тогава не е съществувала“, шегува се Иван Подгорнев.

Потребител с име „Сивия кардинал“ пише в Туитър:

В новия атлас ще има Северноамерикански автономен окръг, Германска, Британска и Японска области в Руската федерация“.

Евгений Казачков отива още по-далеч:

На картата трябва да има само три топонима – Русия, НеРусия и ВсеОщеНеРусия“.

Тамара Бондарева се питат какво идва след установяването на „географската истина“.

Следващата стъпка е да си създаде свой календар. Путиниански“.

Игор Богушевский има друго предложение:

Може да пусне и свой суверенен глобус“.

Константин Калачев допълва идеята: „Чакаме глобус на Русия“.

Елшад Бабаев слага точката:

Путин поръчал нов географски атлас на света. Следващата крачка е да поръча нови физични закони“.