Собственичката на изгорелия напълно склад в столичния квартал "Красна поляна" има съмнения, че пожарът е умишлен. В склада за алкохол, цигари и захарни изделия на популярната търговска верига "Аванти" е имало стока за 3.9 милиона лева, стана ясно днес от интервюто на Татяна Павлова пред Нова телевизия.

"Стоим добре на пазара и може би е конкурента фирма. Абсолютно всичко изгоря. Подпален е складът от всички страни", заяви Татяна Павлова. Само стоката е била застрахована за 2.2 милиона лева.

"Предстои екипи да установяват причините за пожара. Пожарът не беше лесен", заяви пред Нова телевизия директорът на столичната пожарна старши комисар Валентин Гетов.

Той заяви, че са реагирали общо 16 екипа, а първите пожарникари са пристигнали на мястото на третата минута след подаване на сигнала. Пожарът се е разгорял на площ от 2 декара и половина и е бил изцяло изгасен в 3 часа през нощта, като в потушаването му са участвали над 100 човека.

"Успяхме да запазим да не се прехвърли горенето към АГ болницата и съседни сгради", обясни ст. комисар Гетов.

Пожарът избухна снощи, като леко пострадаха двама души. Сигналът е подаден минути след 20.00 часа в петък. При възникването на пожара в склада не е имало хора. В близост до склада обаче се е намирал 34-годишен охранител на съседна фирма, приет в "Пирогов" с леко обгазяване и след преглед изписан от лечебното заведение. Вторият пострадал е един от пристигналите на място пожарникари, който също е бил откаран в "Пирогов".

В близост до горящия склад се намира болница "Надежда", в която при избухването на пожара са били настанени 67 пациенти, от които 29 новородени. Всички те са били временно евакуирани в северната част на сградата, която е най-далеч от огъня.

17 противопожарни автомобила, 5 водоноски на аварийното звено към Столична община и около 100 пожарникари участваха в борбата с огъня. Органите на реда си съдействаха и с екипи на ВиК, ЧЕЗ и "Овергаз", тъй като наблизо се намира и бензиностанция. Движението в района беше отцепено от полицията.

Към 22.00 часа пожарът бе напълно овладян, но гасенето му продължи цяла нощ. Направените замервания не са установили влошаване на качеството на въздуха в района на пожара. Всички евакуирани пациенти в болница "Надежда" са се върнали по стаите и са спокойни, увериха от болничното заведение.