Насилие срещу пациенти в български психиатрични болници. Обитатели на домове за хора с умствени увреждания, "лежащи на леглата си, покрити от мухи, а подът - наводнен от урина и покрит с изпражнения". Задържани без достъп до адвокат и лекарска помощ.

Това е видял екип от експерти на Европейския комитет против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа, който е посетил психиатрични болници, домове за хора с умствени увреждания и арести в България през септември и октомври миналата година.

В психиатричните болници в Раднево и Севлиево делегацията на комитета е видяла и "разнебитени" болнични отделения.  Много от пациентите и в двете болници имат много ограничен достъп до чист въздух и понякога не са пускани да излизат навън в продължение на седмици, пише в доклада.

Получени са сигнали от пациентите в Раднево за изключително лошо отношение от страна на персонала:

“На пациентите са удряни шамари, понякога са бити или ритани от санитарите“, пише в доклада.

Работещите в болницата са инструктирани да носят палки, за да сплашват пациентите.

"Невъзможността да бъдат наети нови санитари в Психиатричната болница в Раднево е довела до неприемливата практика да бъдат наемани за целта пациенти от мъжкото отделение за наркомани, които са помагали на другите служители и при контрола и удържането на други пациенти", посочват още авторите на доклада.

Посетени са били и домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Твърдица, както и обекти за хора с психиатрични заболявания в Твърдица и Радовец. И за петте места е имало информация за насилие над настанените лица, като в Твърдица и Радовец е установено и че санитарите носят палки.

Авторите на доклада отбелязват, че всички посетени обекти са били ремонтирани в една или друга степен, но "голямата част от базата остава мръсна, бедна и лишена от лично пространство особено за хората с по-тежки увреждания".

В Радовец точно за тези хора са били предвидени само две спални помещения, в които условията са изключително лоши:

"Обитателите са открити лежащи на леглата си, покрити от мухи, подът е наводнен от урина и покрит с изпражнения".

В Качулка и отново в Радовец са открити и изолатори, които противоречат на българското законодателство.

Констатирано е, че персоналът е недостатъчен във всички посетени институции.

“Комитетът препоръчва българските власти спешно да вземат мерки за справяне с недостига на медицински персонал в психиатричните болници в Раднево и Севлиево, както и във всички останали психиатрични болници в страната.“

Същата препоръка се отнася и до домовете за хора с умствена изостаналост в Батошево, Качулка и Твърдица и обектите за хора с психиатрични заболявания в Твърдица и Радовец

В доклада се отбелязва, че в обектите за лишаване от свобода условията постепенно се подобряват, но все още материалната база е на лошо равнище (напр. с дървеници даже в наскоро ремонтирани килии и отговор на властите, че решение може да се очаква чак през лятото на 2018 г.).

Корупцията остава голям проблем, също както и насилието между затворници – особено в следствения арест на "Г.М.Димитров" и в затворите в София и Варна.

Експертите са получили много сигнали за лошо отношение на работещите в арестите спрямо затворниците, включително и непълнолетни лица. В повечето случаи става дума за използване на сила при задържане, но са получени сигнали и за заплахи и насилие по време на разпити.

Авторите на доклада отчитат липса на какъвто и да е напредък при защитата на задържани лица от полицейски произвол. Често не им се позволява да съобщят на никого за задържането си, не получават достъп до адвокат и не биват информирани за правата си. Освен това достъпът на задържаните до лекарска помощ е силно ограничен.

Това е седмото посещение на експерти от Комитета против изтезанията към Съвета на Европа в България. Като ключова цел на проведеното между 25 септември и 6 октомври 2017 г. наблюдение в доклада е отбелязана проверката на това дали българските власти са изпълнили препоръките от 2015 г.