Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини заяви днес в София, че срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, насрочена за 17 май, няма да се отнася до разширяването на Съюза, но ще подчертае, че целият регион е Европа и има европейска перспектива.

"Това няма да бъде среща, посветена на разширяването. Но самият факт, че регионът има европейска перспектива, е много важен“, заяви първият дипломат на ЕС на пресконференция след неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС.

Според нея предстоящата среща на лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани (т.нар. формат 28+6) ще се превърне в наистина важно събитие. "Това ще бъде политически знак, че ЕС и партньорите му от Западните Балкани споделят не само географско пространство, но и политически цели и обща съдба. Вярвам, че срещата ще бъде наистина важна и успешна", смята Могерини.

Могерини, която е и заместник-председател на Еврокомисията, съобщи, че на форума днес е информирала министрите на отбраната, че до средата на юни ще представи детайлно предложение за новия извънбюджетен инструмент на ЕС - Европейския инструмент за мир.

Този инструмен ще финансира работата ни по отбраната, но и ще подкрепя нашите партньори. Това е работа, която засега има подкрепата на всички страни членки. Миналата година по това време може би никой от нас не би казал, че ще успеем да постигнем 17 проекта по общата европейска отбрана. За първи път има предложение от Европейската комисия по новия бюджет специално за отбраната, отбеляза Могерини.

Еврокомисията предлага за следващия период 2021-2027 година средствата за отбрана, сигурност и отговор при кризи да се увеличат в пъти и да са 27.5 милиарда евро. Брюксел предлага и петкратно увеличаване на персонала на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс". От около 1200 служители сега, те ще бъдат увеличени до близо 6000 след 2020 г.

Затова и предложението за по-добро управление на външните граници е за драстично увеличаване на средствата за защитата им - от 4 млрд. евро сега на 150 млрд. евро след 2020 г. Комисията предлага още по-голяма гъвкавост на бюджета, така че да може да се реагира бързо при кризи. Заложено е увеличаване на средствата за инструментите за управление на кризи и създаването на нов резерв на съюза, предназначен за справяне с непредвидени събития и за реагиране на извънредни ситуации в области като сигурността и миграцията.

Могерини оцени като много продуктивна неформалната среща на военните министри на ЕС.

"Ние сме се фокусирали специално върху сътрудничеството между ЕС и НАТО във военната мобилност, където имаме за цел да позволим ефективно придвижване на военни части на територията на ЕС и извън него. Премахваме наличните процедурни и регулаторни препятствия, но и засилваме европейската инфраструктура за транспортирането на военна екипировка- нещо много практично и прагматично“, уточни тя.

"Имахме много добра сесия със зам.- генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер по общата работа на ЕС, Алианса и ООН по предотвратяването на конфликтите със специален фокус на Африка, Източното Средиземноморие и на Западните Балкани“, каза още Федерика Могерини.