Бившият мениджър на "Манчестър Юнайтед" Алекс Фъргюсън е претърпял спешна операция заради мозъчен кръвоизлив, съобщи BBC.

По-рано днес шотландецът се е почувствал зле в дома си и е откаран в болница. Пристигнала е линейка в къщата му в Чешир. Първоначално Фъргюсън е откаран в клиниката в Макълсфийлд, но след това е трансфериран с полицейски ескорт в "Салфорд Роял", където е опериран.

"Манчестър Юнайтед", на който сър Алекс донесе 38 трофея за 26 години, обяви, че интервенцията е преминала "много добре, но той се нуждае от време в интензивното отделение, за да се подобри състоянието му".

Според британстите медии "сър Алекс се бори за живота си". 

Новината бързо обиколи света. Футболните хора изказват пожелания в медии и социални мрежи за възстановяване на един от еталоните в треньорската професия. Последната публична проява на Фъргюсън бе миналата неделя, когато връчи специална ваза на Арсен Венгер на "Олд Трафорд" преди мача "Юнайтед" - "Арсенал" (2:1).

Алекс Фъргюсън е на 76 години. Той се оттегли през 2013 г., когато направи "Юнайтед" шампион, а "червените дяволи" оттогава не са печелили титлата.

Преди да поеме манчестърци беше наставник на "Абърдийн" и на националния отбор на Шотландия на световното в Мексико през 1986 г.

В съобщението на "Юнайтед" се казва, че семейството моли да бъде оставено на спокойствие в трудния момент. Клубният капитан и отскоро помощник треньор Майкъл Карик заяви, че е "съсипан" от вестта.

"Всичките ми мисли и молитви са с него. Бъди силен, шефе", каза Карик.

"Продължавай да се бориш, шефе", написа Дейвид Бекъм, който дължи много на бившия си наставник.

Пожелания за възстановяване отправят "Манчестър Сити", "Арсенал", "Тотнъм", "Челси", "Абърдийн", ФИФА, Испанската лига, величия като Гари Линекер, футболистите на "Сити" Венсан Компани и Бенджамин Менди, Каспер Шмайхел от "Лестър", неговият баща Петер, бивш вратар на "червените дяволи", Робин ван Перси и т.н. и т.н.

По-рано днес синът на Фърги - Дарън Фъргюсън, който е старши треньор на "Донкастър", пропусна мача срещу "Уигън" заради "семеен проблем". Тогава още не бе ясно, че е заради неговия баща.