Атентатът срещу българските военнослужещи в Кербала, Ирак, е бил най-тежкият миг за президента (2002-2012) Георги Първанов като главнокомвандващ българската армия.

Той и наследникът му (2012-2017) Росен Плевнелиев споделиха пред Нова телевизия спомените си като държавни глави. Двамата са приемали общо 15 военни парада на Гергьовден - празника на Българската армия.

Най-паметен за Първанов, който е и именник, остава последният парад – този през 2011 г.:

"Този, на който се разделях условно с българската армия. Досега витае в спомените ми онзи миг, в който вдигнах ръка и казах, че за мен е било чест. Просълзих се", призна той.

А най-трудният му миг бил този, в който трябвало да се изправи пред майките на загиналите военни в Кербала. Атентатът срещу българската база "Индия" е извършен на 27 декември 2003 г. Загиват петима наши военни.

При това дни по-рано, в навечерието на Коледа, на Първанов била направена операция.

"Освен да посрещна телата на загиналите, трябваше да взема трудното решение да кажа в този трагичен момент: Да, оставаме (в Ирак - б.р.)", каза той.

Росен Плевнелиев изтъкна, че неговият мандат бил "по-различен". Но тогава за първи път бил извършен терористичен акт на българска територия. Става дума за атентата на летище Сарафово на 18 юли 2012 г. Тогава загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Предполага се, че взривът е дело на "Хизбула".

Първанов си припомни, че е водил тежка полемика за армията с не един и двама министри. И изтъкна, че един от тях искал "да събори" част от социалните постижения и права на военнослужещите, например това да си купят жилището, в което са живели десетки години.

Според Росен Плевнелиев "има притеснение дали сме на тяхното ниво, дали българските политици не само на думи, но и на дела са на нивото, на което са българските военни".

Накрая и двамата бивши президенти честитиха празника на българските военни и изразиха надежда, че те ще бъдат подкрепяни от държавата.