Британският учен Алън Тюринг е известен с много неща - разбиване на нацистки кодове през Втората световна, поставянето на основите на криптографията, на компютърните науки, на изкуствения интелект. Но учени наскоро представиха метод за обезсоляване на вода, базиран на един от последните му трудове, нямащ нищо общо с компютрите или шифрите.

През 1952 г. - 2 години преди да се самоубие, след като е химически кастриран от благодарната си родина заради хомосексуалността си, Тюринг публикува статия в съвсем друга област - математическата химия. Той описва любопитен принцип - в определени редки случаи, два смесени химикала могат спонтанно да се разделят и да създадат уникални структури. Можем да ги забележим в окраската на различни животни като жирафите, на някои растения, дори в конструкцията на кошерите на някои насекоми.

Ключовата особеност на тези структури е, че изследователите могат точно да манипулират формата, размера и компонентите й, за да създадат специфични свойства. В ново проучване група от изследователи са използвали някои химикали, наречени полиамиди, за да създадат мембрана, която позволява на водата да премине, а блокира солта. Нещо повече, структурите на Тюринг в мембраната му позволяват да преодолее в голяма степен фундаментално ограничение на тези видове водни филтри.

Основният проблем е, че макар да не е много трудно да се изгради филтър, който блокира почти цялата сол, такъв филтър също затруднява преминаването на водата. С други думи, можете да пречиствате солената вода много добре, но не и бързо. В другия край на спектъра пък е филтър, който позволява водата да минава бързо, но пропуска и твърде много сол..

Този нов филтър, създаден с помощта на структури на Тюринг, теоритично ще пропуска много вода, като същевременно блокира и почти цялата сол.

Разбира се, ще трябва известно време, преди концепцията да бъде приложена на практика и в голяма мащаб. Но когато това се случи, прозрението на Алън Тюринг може да осигури на милиони хора прясна вода - 60 години след смъртта му.