Сенаторът републиканец Джон Маккейн (81 г.) от миналата година страда от агресивен рак на мозъка, наскоро беше опериран и от чревно възпаление. Явно видният американски политик подготвя погребението си.

Маккейн, който от 1987 г. е сенатор и един от най-отявлените критици на издигнатия от републиканците Доналд Тръмп, категорично не желае президентът на САЩ да присъства на погребението му. Представител на Белия дом на траурната церемония би могъл да бъде вицепрезидентът Майк Пенс, съобщават в. "Ню Йорк таймс" и телевизия Ен Би Си. И двете медии се позовават на приближени на Маккейн.

Между другото сенаторът от Аризона има значителен принос за провала на многократните опити на президента Тръмп да отмени въведената от предшественика му в Белия дом Барак Обама здравна реформа.

Публична тайна са влошените отношения между Маккейн и Тръмп. Да припомним само още един факт. По време на предизборната си битка през 2016 г. Доналд Тръмп вмени във вина на Маккейн, че е бил военнопленник във Виетнам по време на войната на САЩ там. Тогава Маккейн е военен пилот. През 1967 г. той се измъква на косъм от смъртта при пожар на борда на самолетоносача “Форестал”. По-късно същата година при изпълнение на военна мисия за бомбардиране на Северен Виетнам е свален и тежко ранен. Прекрава 5 години и половина като военнопленник. Минава през изтезания, преди през 1973 г. да бъде освободен.

През 1981 г. се оттегля от ВВС и се впуска в политиката, дори през 2008 г. кандидатства за президент.

Вместо Тръмп да прояви съпричастност към страданията на Маккейн, като кандидат за президент на САЩ той го нападна и унижи. За Тръмп, който дори е избегнал военна служба, Маккейн не бил никакъв герой и на предизборен митинг кандидат-президентът заяви:

„Обичам само хора, които не са попадали в плен. Окей?“

След чревната операция в средата на април Джон Маккейн се възстановява в имението си в Аризона, съобщават още "Ню Йорк таймс" и Ей Би Си. Миналата неделя го е посетил Джо Байдън, вицепрезидент на Барак Обама. Двамата са разговаряли два часа. Те са си припомнили времето, когато демократът и републиканецът са работили ту съвместно, ту един срещу друг в Сената на САЩ.

„Джон много добре знае, че се намира в крайно трудно положение, и въпреки това е много загрижен за нашата страна. Говорихме и колко много е пострадал имиджът ни в международен план и колко е важно хората да се възправят и да го изрекат ясно“, цитиран е Байдън.

Джон Маккейн е помолил Байдън да не се оттегля от политиката.