Турция никога не се е отказвала от целта си да влезе в ЕС, заяви днес президентът Реджеп Ердоган.

Той представи предизборната си програма пред хиляди свои симпатизанти в Истанбул, предаде Ройтерс.

На 24 юни в Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори.

Страните от ЕС обаче не демонстрират същата решителност по въпроса, допълни Ердоган.

Анкара започна преговори за влизане в ЕС през 2005 г. 8 години след като подаде молба за членство. Преговорите обаче се забавиха по редица причини, най-вече заради кипърския въпрос и съпротивата на Германия и Франция срещу турското членство. От 2016 г. насам преговори на практика не се водят.

Ердоган заяви, че след юнския вот страната ще премине към силна президентска власт.

Той направи обещания и в икономическата сфера. Държавният глава заяви, че ще намали лихвения процент, инфлацията и сегашния дефицит след изборите. Двуцифрената инфлация е сред главните тревоги за чуждите инвеститори. 

Турция ще продължи да провежда нови военни операции по границата след предишните си две офанзиви в Сирия, казда Ердоган.

В момента Анкара провежда операция в северния сирийски район Африн срещу кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС). Турция ги смята за терористична организация, свързана с кюрдските бунтовници на турска територия. Предишната операция се наричаше "Ефратски щит" и бе хем срещу кюрдите, хем срещу "Ислямска държава".

Турция няма да спре, докато там не остане нито един терорист, обеща Ердоган.

"Няма да се откажем от задушаването на терористичните организаии. Турция ще проведе нови операции, за да прочисти границите си. Разклатихме коридора на терора, създаден на южната ни граница. Нашите войници, които написаха история в Африн, са готови за нови мисии", каза президентът.

Негов основен съперник на вота за държавен глава са Мухарем Индже от Републиканската народна партия (РНП). Селяхатин Демирташ - лидерът на прокюрдската Народно-демократична партия (НДП), е в затвора, но въпреки това бе номиниран за кандидат.