Около 300 българи са блокирани на едно от летищата в Рим, след като самолетът на обслужващата ги авиокомпания не успял да излети рано тази сутрин, съобщи бТВ. Става въпрос за "Райън еър", допълниха по-късно от Външно министерство.

Според нашите сънародници полетът е бил отложен заради мъгла. От 8 ч. сутринта, когато е трябвало да излетят за София обаче, не им е предложена алтернатива как да се приберат у дома.

„Децата пищят, всички реват! Най-ранният полет, с който може да се приберем в България, е в петък – така ни казаха от летището. Никой нищо не обяснява!“, каза пред телевизията Огнян Манолев – един от потърпевшите.

Повечето българи, блокирани на летището в Рим, са били на почивка и казват, че нямат достатъчно средства, за да организират алтернативен транспорт.

До момента от компанията превозвач не са дали конкретни предложения.

„Няма нито офис, нито нищо. Дойде една жена, даде ни по една вода и това е. Каза: „Чакайте, ще ви предложат алтернативен вариант за връщане“. А алтернативния вариант е петък“, каза Манолев.

На телефоните на компанията не отговаря никой. От българското посолство в Италия обявиха, че знаят за случая и ще се опитат да съдействат.

Ето и съобщението на МВнР:

Във връзка с постъпилата информация за блокирани български граждани на летището в Рим, на място са изпратени двама души от българското дипломатическо представителство, които да окажат съдействие на нашите сънародници, изпаднали в затруднение.

Българските граждани са блокирани на летището в Рим, след като авиопревозвачът "Райън еър" е отложил полета си поради гъста мъгла.

Посолството съдейства за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България.

Консулът на Република България в Рим е при сънародниците ни на летището и оказва съдействие.

Българското посолство в Рим следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Рим:

За контакт:
Телефон: 06 322 4640 и 06 322 4643
Факс: : 06 322 61 22 и 06 3224656
Дежурен телефон в извънработно време: 06 322 4640 и 06 322 4643