"Висшият съдебен съвет следва винаги да реагира, когато се правят опити да се оказва недопустим натиск върху отделен съдия или съдебната система като цяло и се засяга неоснователно авторитетът на съда. Липсата на такава институционална реакция в продължение на години оказа своето пагубно влияние върху общественото доверие в съдебната власт, като от Вас зависи дали този процес ще бъде задълбочен..."

Това пишат от Съюза на съдиите в България в свое поредно писмо до съдийската колегия на ВСС. И браншовата организация реагира след Софийския районен съд срещу атаките в "Пик" вследствие на осъдително решение на съдийка срещу медията, по дело на Емил Джасим.

Както Клуб Z писа вчера, там заглавията са били издържани в познатите "високи етични стандарти", като се напада поименно съдийката, дръзнала да се произнесе срещу Недялко-недялковата продукция: „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“

"В първата от тези публикации информационното съдържание се изчерпва в съобщаването на факта за уважаване на иска срещу издателя на сайта, като останалата част от статията представя позицията по предмета на делото на същия издател, имащ качеството на ответник по същото дело, съчетана с квалификации по отношение на съдията, постановил решението и твърдения за негова обвързаност с ищцовата страна. Факти за такава обвързаност не са изложени. Използваните квалификации по отношение на съдията, постановил решението, преминават всякакви допустими граници не само в отношението към съд, но и към човешката личност изобщо", пишат от ССБ.

Те напомнят, че е според становище на Консултативния съвет на европейските съдии, засегнатият съдия следва да получи институционална подкрепа.

Двамата вицепремиери от ОП обаче след осъдителното (макар и само на първа инстанция) решение се включват... познахте, на страната на "Пик" срещу СРС.

"Необходимостта от Ваша намеса е още по-наложитена и с оглед последвалите в същия електронен сайт публикации по темата, в които са отразени коментари на същото съдебно решение от страна на висши представители на изпълнителната власт двама заместник министър-председатели, единият от които и министър на отбраната. В една правова държава, основана на принципа на разделението на властите, такова поведение към съда от страна на представители на изпълнителната власт от най-високо ниво не би следвало да остава без последствия и без реакция от страна на ВСС. В конкретния случай коментарите на двамата вицепремиери не само подлагат под съмнение постановеновето от първоинстанционен съд невлязло в сила решение, но и съдържат внушения и обидни словесни квалификации", твърят още от ССБ.

 

Ето и целия текст на писмото:

До Членовете на Съдийската колегия на ВСС

Уважаеми членове на ВСС,

В дневния ред на заседанието Ви, насрочено за 8.05.2018 г., е предвидено обсъждане на писмото на Съюза на съдиите в България от 25.04.2018 г., поставящо въпроса за атакуването на съда чрез медийни публикации (става въпрос за атака срещу АСпНС в обновения "Правен свят", б.р.). В същото писмо за пореден път изразяваме своето становище, че с оглед възложената му от Конституцията и Закона за съдебната власт функция да отстоява независимостта на съдебната власт, Висшият съдебен съвет следва винаги да реагира, когато се правят опити да се оказва недопустим натиск върху отделен съдия или съдебната система, като цяло и се засяга неоснователно авторитетът на съда. Липсата на такава институционална реакция в продължение на години оказа своето пагубно влияние върху общественото доверие в съдебната власт, като от Вас зависи дали този процес ще бъде задълбочен или ще бъдат защитени срещу откровени злонамерени посегателства съдии, които осъществяват една от функциите на държавната власт.

Необходимостта от такава защита за пореден път става наложитена с оглед на съвсем скорошни публикации, които представяме на Вашето внимание, поради свързаността им с въпросите, които ще обсъждате в заседанието на 8.05.2018 г. Тези публикации се отнасят за постановено невлязло в сила решение на Софийски районен съд, с което е уважен предявен граждански иск срещу електронния сайт ПИК.

В първата от тези публикации информационното съдържание се изчерпва в съобщаването на факта за уважаване на иска срещу издателя на сайта, като останалата част от статията представя позицията по предмета на делото на същия издател, имащ качеството на ответник по същото дело, съчетана с квалификации по отношение на съдията, постановил решението и твърдения за негова обвързаност с ищцовата страна. Факти за такава обвързаност не са изложени. Използваните квалификации по отношение на съдията, постановил решението, преминават всякакви допустими граници не само в отношението към съд, но и към човешката личност изобщо. В случаи като този, както посочва в своето Становище № 7 (2005), т. 55 Консултативния съвет на европейските съдии, засегнатият съдия следва да получи институционална подкрепа, включително и от Висшия съдебен съвет.

Необходимостта от Ваша намеса е още по-наложитена и с оглед последвалите в същия електронен сайт публикации по темата, в които са отразени коментари на същото съдебно решение от страна на висши представители на изпълнителната власт двама заместник министър-председатели, единият от които и министър на отбраната. В една правова държава, основана на принципа на разделението на властите, такова поведение към съда от страна на представители на изпълнителната власт от най-високо ниво не би следвало да остава без последствия и без реакция от страна на ВСС. В конкретния случай коментарите на двамата вицепремиери не само подлагат под съмнение постановеното от първоинстанционен съд невлязло в сила решение, но и съдържат внушения и обидни словесни квалификации. Субективното отношение на тези двама висши представители на изпълнителната власт към държавността явно им позволява такова поведение, но доколкото същото поведение засяга конкретен съдия и съдебната власт като цяло, липсата на реакция от страна на ВСС би представлявала толериране на подобно отношение към съда. И ако такова отношение си позволяват да имат представители на държавната власт, то няма как да се изисква авторитетът на съда да се зачита от обикновените граждани.

Уважаеми членове на Съдийската колегия на ВСС, огромното мнозинство от Вас сте съдии, които до съвсем скоро сте правораздавали. Знаете каква отговорност носи съдията и пред какви предизвикателства е изправен при изпълнение своите задължения. Като членове на ВСС понастоящем имате трудната, но неизбежна задача да не оставате безучастни към станалите вече ежедневие злостни атаки срещу отделни съдии и срещу съда като цяло, особено когато тези атаки сочат координираност между съответните медийни кръгове и представители на властта.

Приложения:

3 бр. публикации от сайта ПИК

4 май 2018 г.

Гр. София                                                                                                                                                                От името на УС на ССБ:    Атанас Атанасов