След като в продължение на няколко седмици остави съмнението да витае дали ще отиде в Ерусалим за откриването на преместеното от Тел Авив там американски посолство, Доналд Тръмп в крайна сметка няма да направи тази визита, предаде Франс прес.

През декември Тръмп обяви решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, като скъса по този начин с курса на предшествениците си, било то демократи, или републиканци.

Вчера Белият дом публикува списък с президентската делегация, която ще посети Ерусалим по повод откриването на преместеното посолство, предвидено на 14 май, така че да съвпадне със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел.

В Ерусалим вече поставиха табели, които сочат посоката към посолството на САЩ.

Делегацията ще бъде ръководена от Джон Съливан, номер две в американската дипломация и ще включва в състава си дъщерята на Тръмп - Иванка Тръмп, която е й негов съветник, както и съпругът й Джаред Къшнър, също съветник в администрацията на президента. В състава влизат и американският министър на финансите Стивън Мнучин и президентският специален пратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат.

На няколко пъти Тръмп намекваше, че може да присъства на церемонията в Ерусалим.

Решението за преместването на американското посолство в Ерусалим бе посрещнато на нож от палестинците и арабските държави. В Ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан избухнаха бунтове. Турският президент Ердоган остро осъди решението на Тръмп и поиска източните части на Ерусалим да бъдат обявени за столица на палестинската държава. 

Чехия и Гватемала вече обявиха, че ще последват примера на Вашингтон и също ще преместят посолствата си в Ерусалим. България досега не е изразила официална позиция, освен дипломатичното и  разтегливо понятие, че е за мир в Близкия изток.