Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в изнасилване, предаде Би Би Си.

Четири жени се оплакаха от магистрата и твърдят, че са били сексуално малтретирани от него, съобщи по-рано списание "Ню Йоркър".

"Срещу мен бяха отправени тежки обвинения, които аз отхвърлям", заяви в специално изявление прокурорът.

И продължи:

"Тези обвинения не са свързани пряко с професионалните ми задължения, но косвено ще окажат влияние върху работата ми. Беше голяма чест и привилегия за мен да служа като главен прокурор".

Веднага след публикацията в списанието, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова главния прокурор да напусне поста докато се изяснят обстоятелствата около обвиненията.

"Никой не е над закона, включително най-висшият юридически служител в Ню Йорк. Не вярвам, че е възможно за Ерик Шнайдерман да продължи да служи като главен прокурор при тези обвинения", коментира губернаторът.

Именно главният прокурор Шнайдерман предприе законови действия срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн през февруари т.г. след повдигнатите срещу него обвинения в изнасилване, отправени от десетки актриси и работещи в Холивуд.

Прокурорът няколко пъти остро осъди сексуалното насилие над жени и изнасилването.

Оставката се счита като голям удар за демократите, защото Шнайдерман е известен поддръжник на партията и голям критик на президента Доналд Тръмп, информира Си Ен Ен.

Мишел Бариш и Таня Селваратам свидетелстват пред списание "Ню Йоркър", че са имали романтични връзки с Ерик, обаче той ги насилвал и пребивал. Това се случвало обикновено "след като се напивал и без тяхното съгласие". Те твърдят още, че ги е заплашвал да не разкриват деянията му и че е подсулшвал телефоните им.

"Никога не бих пресякал тази линия (изнасилването б.р.)", написа Шнайдерман в туитър.

Бившата му съпруга Дженифър Кънингам го защити, като обяви, че за 35 години съвместен живот никога не е постъпвал по начин, описван от жените и е бил нежен съпруг и баща.

От полицията обявиха, че засега няма заведени жалби срещу Шнайдерман, но ако има той ще бъде арестуван.