Така се случи: "артилерийска подготовка" вчера в сайта "Правен свят" срещу неудобен кандидат предшестваше днешното гласуване в съдийската колегия за и.ф. зам.-председател на СГС. Днес обаче "здравите сили" във ВСС сериозно се поизложиха по въпроса, касаещ видимо недолюбваната от тях съдия Албена Ботева.

Коя е съдия Ботева?

След протестите на съдии от Софийския районен съд срещу ВСС (в стария му състав) през януари 2017 г. си тръгна председателят на съда Методи Лалов. Тогава с огромно мнозинство на два пъти съдиите си избраха за изпълняващ функциите председател именно съдия Ботева.

Общото събрание вече има почти тежестта на "глас Божий" след промените в Закона за съдебната васт, а допълнително тя бе и предложението на горестоящия ръководител Калоян Топалов.

Обаче...

Дрийм тимът в съдебната колегия на ВСС тогава - съсредоточен около Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева и пр., направи невероятни лупинги и назначи за временен шеф на съда прокурор Стефан Милев с едва няколко месеца стаж като съдия изобщо. Забележително е, че за Ботева бяха гласували над 100 съдии от общото събрание.

Точното развитие с успешния избор на Стефан Милев се появи описано предния ден в "нещо, което не бих нарекъл медия" (по думите на отвратения Калин Калпакчиев тогава, б.р.).

Да се върнем на днешния ден... 

Сега съдия Албена Ботева е предложена, макар и само временно, за зам.-председател на СГС на едно от най-тежките граждански отделения. На заседанието на съдийската колегия за нея отново се чуха отлични думи, както и че просто се търси и човек "да свърши работата", която е много. А пък като дойде новият председател (СГС е без титуляр, б.р.), той със сигурност ще си избере екип. 

Ботева отново е избрана с мнозинство от съдиите - обаче този път във въпросната колегия, която се предлага да я оглави.

Не така обаче смята "Правен свят": "Как и.д. председател на съд иска назначаването на и.д. заместник" е вчерашната статия, с която се атакува евентуалният избор на Ботева макар и само за временен зам.-председател.

По едно съвпадение днес председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият Боян Магдалинчев откриха нередност според тях: че Ботева е предложение само на колегията, а не на общото събрание на целия съд. Освен това представляващият повтори думите на обновения "Правен свят" - че тя е много отскоро (нищо че е от години командировка в съда, б.р.).

Това доведе до негодувание у другите от съдийската колегия - че понякога са избирали председатели по-леко.

Така накрая в духа на вчерашната медийна публикация само 4-ма анблок опитаха да порежат Ботева: Чолаков, Магдалинчев (предложение на ГЕРБ в Съвета), Драгомир Кояджиков (на БСП) и Стефан Гроздев (на ДПС) бяха в пълен синхрон срещу съдийката, която е фаворит на съдиите.

Дори въпреки отсъствието на Лозан Панов 9 души гласуваха "за" и съдийката стана и.ф. заместник-председател.