Значителна част от обществото в Русия очаква не обещаните от президента обновление и пробив, а реставрация на късносъветския патернализъм, пише в редакционна статия в. "Ведомости". 

Гръмките думи на положилия вчера президентска клетва Владимир Путин за бъдещ пробив и предстоящи реформи - ако, разбира се, ги смятаме не за обикновени декларации, а за поне донякъде реални планове на президента за четвъртия му мандат - са в съзвучие с очакванията на немалка част от обществото. Те обаче противоречат на настроенията и интересите на онази част от електората, която мечтае за връщане на идеализираното в масовото съзнание съветско социално устройство, посочва изданието.

Засега няма изгледи новият кабинет, чиито контури вече са скицирани, да се окаже обещаното от Путин правителство на модернизацията: там почти няма нови лица, затова пък са обещани назначения на хората от старата гвардия. Встъпителната реч на Путин потвърди програмния характер на предизборното му послание пред Федералното събрание: вчера той повтори тезата си за необходимостта от пробив във всички сфери на живота, възможен само в свободно общество, което е готово да възприеме новостите и да отхвърли закостенелите възгледи. Лидерите на промяната, според Путин, трябва да бъдат младите хора със своята "дързост" и отдаденост на правдата и справедливостта. Последното изречение прозвуча в дисонанс със събитията от събота, когато полицаи и казаци с камшици разпръснаха протестиращи младежи, жадуващи за правда и справедливост, отбелязва вестникът.

Но какви точно промени искат руснаците?

Изданието цитира данни от социологическо проучване на центъра "Левада", според което голям дял от избирателите смятат, че приоритети на новия мандат трябва да бъдат повишаването на пенсиите, заплатите и социалните помощи, а също така качествено и достъпно образование и медицина. Наблюдават се обществени настроения за връщане към късния съветски модел, който мнозина смятат за златен век на относително охолство и справедливост. Има стремеж към преоткриване на чертите на съветската социална държава, желание за такива промени, които ще подобрят ежедневието и няма влошат ситуацията там, където нещата изглеждат благополучни, посочва Алексей Левинсон от центъра "Левада".

Путин и неговото обкръжение може да се окажат в клопка, когато стремежите им към реформа влязат в противоречие с патерналистичните щения на значителна част от населението, желаещи връщане към времената на своята младост, изтъква политологът Алексей Макаркин. Изпитващите носталгия по СССР привърженици на президента ще се сблъскат с неприятното за тях продължение на реформите в медицината и образованието, повишаването на пенсионната възраст и т.н. Инициаторите ипревържениците на реформите (ако те все пак се окажат в новия кабинет) разполагат с малко време - до следващите парламентарни избори остават по-малко от три години.

Реформите могат да понижат нивото на одобрение за президента, но недоволството лесно може да бъде прехвърлено върху правителството, а преди изборите патерналисткото население ще получи успокояващи подаръци, прогнозира Макаркин. Путин продължава да олицетворява "всичко добро", а за "всичко лошо" по традиция са виновни всички останали, отбелязва директорът на центъра "Левада" Лев Гудков, заключава статията на "Ведомости".