Ермано Олми, звезда на италианското кино, носител на „Златна палма“ и много други престижни европейски награди за режисура, е починал на 86-годишна възраст в болница в Азиаго, близо до Венеция.

Тъжната вест съобщава „Варайъти“, позовавайки се на информация от италианското министерство на културата. Причината за смъртта на режисьора е синдром на Гилен-Баре – автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система.

„Загубихме майстор на киното и огромен пример в културата и живота, неговият омагьосващ поглед ни накара да разберем корените на нашата страна“, коментира италианският премиер Паоло Джентилони.

Ермано Олми, един от най-ярките представители на италианския неореализъм, е автор на много игрални и документални филми. Най-известният от тях – „Дървото на налъмите“, с който печели „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 1978 г. – е разказ за живота на бедните селяни в Ломбардия през XIX век.

„Легендата за светия пияница“, основан на романа на Йозеф Рот и с Рутгер Хауер в главната роля, бе отличен със „Златен лъв“ през 1988 г. на кинофестивала във Венеция, както и с наградата „Давид на Донатело“.

Сред филмите на Ермано Олми е и сниманият в България „Занаятът на оръжията“ с Христо Живков в главната роля, който разказва историята на Джовани ди Медичи, основател на династията на Медичите и банка „Медичи“ във Флоренция през ХVI век.

"Площад Славейков"