Кампания "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започват партиите от "Демократична България". Идеята е д9а се съберат подписи за провеждане на местен референдум "за" или "против" изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

Проектът е последната фаза от столичната инсталация за преработка на боклук. За изграждането му Столичната община иска да изтегли банков заем от 130 млн. лв. Според "Демократична България" обаче инсталацията е опасна за здравето на софиянци и финансово неизгодна.

Събирането на подписи за иницииране на местен референдум започва днес вечерта. Пунтовете са три - пред Народния театър "Иван Вазов" и метростанциите на Софийския университет и "Сердика". 

Ето и аргументите на "Демократична България":

"Изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град.

Според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците.

Същевременно проектът е икономически неизгоден, ще „налее“ средства в “Топлофикация София” ЕАД , дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

От обединението настояват Столичният общински съвет да вземе решение за провеждане на референдум с въпрос :

"Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в 130 млн. лв.?"

Второто искане е Столичната община да приведе управлението на отпадъците в съответствие с правилата в ЕС - постигане на 65% рециклиране на битовите отпадъци, 75% рециклиране на опаковки и 10% депониране - до 2030 г. 

Третото искане не е свързано с предишните две и политиката за боклука, а с въвеждането на задължително поименно гласуване в Столичния общински съвет.

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление местен референдум може да се проведе по предложение или на 1/5 от общинските съветници, по предложение на кмета на общината, или по искане на инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община. Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община.

На последния местен вот в София през 2015 г. избирателите според избирателните списъци са били малко над 1 054 000 души. Една двадесета е около 52 700 души - в първата хипотеза за искане на допитване чрез подписка, и около 105 400 - във втората хипотеза по закон. 

До три дни от постъпването на подписката председателят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, определя водеща комисия за нейното обсъждане и в срок до един месец насрочва заседание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси, припомнят от "Демократична България".