Истински геополитически трилър - така АФП описва историята с опита за бягство на дъщеря на емира на Дубай.

В нея има затворена арабска принцеса, задържана в международни води от индийски военни яхта и французин, арестуван в Люксембург.

Правозащитници са все по-разтревожени за съдбата на 32-годишната шейха Латифа бинт Мохамед бин Рашид ал Мактум, която не се е появявала публично, след като беше заловена в морето през март при опит да избяга от Обединените арабски  емирства. Те настояват властите в Дубай да кажат къде се намира принцесата като според тях този случай прилича на "принудително изчезване".

Източник, близък до управлението в Дубай, казва само, че Латифа наистина е била върната обратно в страната и е със семейството си като се чувства превъзходно. 

Управникът на Дубай  шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум заедно с милиардера Ричард Брансън на 28 април 2018 г. Снимка АП/БТА.

Но свидетелствата на хората, които са участвали в бягството, които говорят пред агенцията, дават основание да се предполага, че е имало организирана кампания принцесата да бъде върната обратно, а онези, които са ѝ помогнали в опита ѝ за бягство да бъдат наказани.

Нейният случай вече беше отнесен до Комисията за защита на човешките права на ООН от намиращата се във Великобритания правозащитна организация "Задържани в Дубай".

В заснето от самата нея видео, което се появи в  YouTube през март, Латифа казва, че тя бяга от лошото отношение и ограниченията, наложени ѝ от фамилията на баща ѝ Мохамед бин Рашид ал Мактун. 

"Снимам този клип, защото може би е последният", казва още тя и добавя, че "99 на сто е позитивна", че бягството ѝ ще успее.

"Ако това не се случи, тогава това видео може да ми помогне, защото баща ми се интересува единствено от репутацията си", добавя принцесата.

Видеото на Латифа стана популярно след като се разбра, че опитът ѝ за бягство, който започва на 24 февруари, се е провалил.

Тя получава помощ от преподавателката си по капойера, финландката Тийна Яхиянен, от Кристиян Еломбо, французин, учител по спорт в Оман и от Ерве Жобер, френско-американски бизнесмен, който твърди, че е бивш агент на френските тайни служби.

Яхиянен разказва, че след като стигат до Оман, двете с Латифа се качват на яхтата, която е управлявана от Жобер. Целта им е да стигнат до Индия, а оттам Латифа смята да лети за САЩ.

Но в нощта на 4 срещу 5 март яхтата е обградена от индийски военноморски сили, задържана от войници, които след това връщат плавателния съд обратно към Обединените арабски емирства.

Жобер и Яхиянен твърдят, че са задържани до 20 и съответно 22 март, когато са изгонени от страната, а за Латифа не знаят нищо повече.

Във видео, заснето по-късно, 62-годишният Жобер обяснява, че са били обградени от "пет военни кораба, два самолета и хеликоптер" и че са "пребити" от войниците, които се качват на борда на яхтата и които ги ограбват, въпреки че Латифа вика, че иска убежище.

По думите му той е отведен със завързани очи на самотно място, където го разпитват, а след това го карат насила да подпише признание и го освобождават.

"Искаха от нас да признаем, че е отвличане, защото по техните ислямски закони, жена, дори и пълнолетна, не може да даде съгласието си, защото тя остава отговорност на баща си", обяснява Жобер пред АФП.

Латифа го потърсила, защото видяла книгата му от 2009 г. "Бягство от Дубай", в която той разказва как напуска ОАР след като има обвинения към него в измами след провала на бизнес сделка.

Жобер казва, че иска да бъде компенсиран само за разходите за гориво. Пред Би Би Си обяснява, че въпреки че е трябвало да му бъде платено, парите не са били движещият го мотив. 

"Искаха да знаят коя организация стои зад всичко това. Не можеха да повярват, че помогнах на Латифа, защото ми е приятелка", добавя и Яхиянен.

Коментар от индийското правителство няма. Но според в. "Бизнес Стандарт", който се позовава на правителствени източници, лично индийският премиер Нарендра Моди е наредил тайната операция, за да заздрави по този начин стратегическите си отношения със страните от Персийския залив.

40-годишният Еломбо е арестуван на 26 февруари по обвинения, че е улеснил незаконното влизане и излизане на принцесата от Оман, това твърди източник, близък до разследването.

Той е държан за кратко в затвора и експулсиран в началото на април, малко по-късно отива при семейството си в Люксембург.

Там е арестуван от полицията, защото е издирван от Интерпол по молба на ОАЕ, които искат той да бъде екстрадиран.

Еломбо е издирван по обвинение в "отвличане", а това може да му донесе доживотна присъда.

Официално искане до властите в Люксембург за екстрадиция все още няма, френското външно министерство съобщи в понеделник, че Еломбо ползва правна помощ, каквато е имал и в Оман.

Правителството в Дубай обяви миналия месец, че един частен въпрос се е превърнал  в сапунена опера, като не пропусна да обвини за кампанията големия си съперник в Залива - Катар.