"Обявявам, че САЩ излизат от ядрената сделка с Иран", съобщи тази вечер от Белия дом американският президент Доналд Тръмп.

Стъпката му бе съвсем очаквана предвид факта, че той смяташе сделката за "най-лошата, подписана някога в историята".

Съвсем скоро Тръмп ще подпише съответния указ. САЩ ще наложат отново санкции срещу Ислямската република.

„През годините Иран и съюзниците му бомбардираха американски посолства и военни обекти, убиха стотици американски военнослужещи и отвлякоха, хвърлиха в затвора и измъчваха американски граждани. Иранският режим финансираше своето царство на хаоса и терора, като ограбваше богатството на собствения си народ”, каза Тръмп.

„Нямаше действие на режима, по-опасно от стремежа му към ядрени оръжия и начините на сдобиване с тях, - допълни той. – На теория се предполагаше, че т. нар. споразумение с Иран ще защитава САЩ и съюзниците ни от лудостта на иранската ядрена бомба – оръжие, което само би застрашило оцеляването на иранския режим.”

Според президента обаче в действителност сделката е позволила на Техеран да продължи да обогатява уран и да стигне близо до направата на ядрено оръжие.

Той нарече споразумението „ужасно” и „едностранчиво”.

„За мен е ясно, че не можем да предотвратим производството на иранска атомна бомба при загниващата структура на настоящото споразумение. То е дефектно по своята същност. Ако не направим нищо, знаем точно какво ще се случи”, продължи държавният глава.

САЩ ще настояват за най-строги икономически санкции срещу Ислямската република. На всяка страна, която помага на Иран в стремежа му да се сдобие с ядрено оръжие, могат също да бъдат наложени сурови американски санкции.

„В основата на споразумението с Иран бе огромната заблуда, че един ужасяващ режим желае само мирна енергийна програма. Днес имаме окончателно доказателство, че това обещание бе лъжа”, каза още Тръмп.

И цитира публикуваните миналата седмица от Израел документи на иранското разузнаване.

Те ясно показват, че Техеран се стреми към ядрено оръжие.

„С други думи, в момента, в който САЩ разполагат с най-силния лост за влияние, това катастрофално споразумение даде на този режим – и това е режим, прилагащ голям терор – много милиарди долари. Някои от тях в брой”, обобщи Тръмп.

И заяви, че това е „голяма обида” за него като гражданин, както и за всички граждани на САЩ.

След като завърши речта си и слезе от подиума, президентът бе попитан от журналист как тази стъпка ще направи Америка по-сигурна.

„Това ще направи Америка много по-сигурна”, отговори Тръмп.

Какво предвиждаше споразумението?

Т.нар. ядрено споразумение предвиждаше за 10 години Иран да намали с две трети броя на центрофугите си за обогатяване на уран. За сметка на това САЩ, ЕС и ООН се ангажираха да вдигнат санкциите срещу Техеран. Документът предвиждаше механизъм за бързото им връщане при необходимост.

Споразумението бе постигнато през юли 2015 г. между Ислямската република и страните от групата „5+1“ - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Главните архитекти на ядрената сделка бяха държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Двамата дори бяха номинирани за Нобелова награда за мир, но не я получиха.

От какво бе недоволен Тръмп?

Тръмп бе дал на Великобритания, Франция и Германия срок до 12 май да поправят това, което той смята за слаби места на споразумението. Става дума за неспоменаването в него на програмата на Иран за балистични ракети, условията, при които инспекторите посещават подозрителните обекти в Ислямската република, и т. нар. клаузи-залези, според които изтича срокът на действие на някои от условията.

Първоначално Тръмп планираше да обяви решението на САЩ за споразумението на 12 май. В крайна сметка обаче това се случи сега.

Реакции

Първи реагира израелският премиер Бенямин Нетаняху, който също бе голям противник на споразумението. Той заяви, че „високо оценява” стъпката на Тръмп.

Минути преди американският президент да се качи на подиума в Белия дом и да обяви излизането на САЩ от сделката, Израелските сили за отбрана (ИСО) съобщиха, че са засекли движение на ирански военни в Сирия, близо до контролираните от Израел Голански възвишения. ИСО наредиха на властите в северната част на страната да подготвят бомбоубежища за гражданите за всеки случай.

„Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да излязат от Съвместния всеобхватен план за действие" (това е официалното название на споразумението – б.р.), написа в туитър френският президент Еманюел Макрон.

Той бе сред хората, които до последно се опитваха да убедят Тръмп да не вади САЩ от сделката.

„На карта е заложен режимът за неразпространение на ядрените оръжия. Ще работим заедно върху нова рамка, която да покрива ядрените дейности, периода след 2025 г., дейността около балистичните ракети и стабилността в Близкия изток, най-вече в Сирия, Йемен и Ирак”, пише още Макрон.

 

 

„След като излизаме от споразумението с Иран, ще работим с нашите съюзници, за да намерим истинско, всеобхватно и дълготрайно разрешаване на въпроса за иранската заплаха.”

Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео. Той го направи на път за Северна Корея.

„Имаме общ интерес със съюзниците ни в Европа и по света никога да не позволим на Иран да разработи ядрено оръжие. Но усилията ни са по-големи просто от една ядрена заплаха и ще работим заедно с партньорите, за да елиминираме заплахата от програмата на Иран за балистични ракети, да спрем терористичната дейност в Близкия изток и отвъд него”, заявява още дипломат номер 1 на Вашингтон.

Той увери, че санкциите ще влязат скоро в сила и ще напомнят на режима в Техеран за дипломатическата и икономическата изолация, която е резултат от неговата безразсъдна и зловредна дейност.

Логично Иран се разгневи на решението на Тръмп.

В изявление по държавната телевизия стъпката на САЩ бе обявена за „незаконна, нелегитимна и подкопаваща международните договорености”.

Цените на петрола паднаха

Цените на петрола отбелязаха спад, след като Тръмп обяви решението, съобщи в. „Файненшъл таймс”.

Американският суров петрол от сорта West Texas Intermediate падна с 1,8 на сто до 69,45 долара за барел. А вчера той се бе покачил над 70 долара за първи път от повече от три години насам.

Петролът от сорта Brent падна с 2,1% и вървеше 73,10 долара за барел.