Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи най-големият залог на своето президентство в следобеда на 8 май, пише британското издание The Economist. За ужас на Европейските партньори, но за радост на съюзници като Израел, Тръмп извади САЩ от ядрената сделка с Иран, която беше подписана през 2015 година. Той действаше според инстинкта си, а именно, че лидерите на Иран – само ако са изложени на безпрецедентна икономическа болка – ще се пречупят и ще изоставят всички враждебни дейности - от развитието на ядрени оръжия до подкрепата за тероризма и участие в най-кървавите войни в Близкия изток, пише агенция "Фокус". 

Тръмп представи хода си като сигурен.

„Това ще направи Америка по-безопасна“, обеща президентът докато подписваше меморандум, възобновяващ всички санккции, премахнати от Барак Обама.

Но привидното спокойствие и увереност на Тръмп не могат да скрият напълно множеството рискове, които той поема. Доналд Тръмп залага на това, че иранските лидери блъфират когато казват, че сегашната сделка е най-добрата и финална оферта, която ще предложат.

„Най-вероятно бих казал същото нещо, ако бях на тяхно място“, призна Тръмп. „Но фактите са, че те ще искат да направят нова и продължителна сделка“, предрече президентът.

Когато Иран е готов да стане сговорчив, Тръмп обеща да бъде „готов, желаещ и способен“ да преговаря. На Стария континент обаче биха желали да имат гаранция. Европейски дипломат споделя по този повод седмиците интензивни дискусии с Белия дом, в които са искали обосновка за колосалната игра на зарове от страната на САЩ. От там обяснявали, че президентът е решил да изиска от иранците всичко: тотален край на ядрената програма, на производството на балистични ракети и на подривните дейности в региона.

От обещанията на съюзниците за ремонт на сделката с Иран, екипът на Тръмп избра разрушението. Президентът реши, че след като основите са нестабилни, е по-добре да се срине цялата сграда. Личната увереност на Доналд Тръмп изглежда почива върху няколко стълба. Един от тях е неговото презрение към Барак Обама и убеждението, че може да подобри всяка сделка постигната от своя предшественик.

Говорейки пред репортери след изявлението на Тръмп, неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън добави и някои детайли към решението на своя шеф. САЩ са научили труден урок преди много време, че „ние преговаряме само от позиция на силата“. Отказвайки се от сделката с Иран и възобновявайки санкциите, САЩ налагат точно такива позиции на сила, обясни той.

Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел, аплодира „разумното решение“ на Доналд Тръмп да отхвърли „катастрофалната ядрена сделка с терористичния режим в Иран“. Нетаняху обясняваше, че сделката с Иран не го отдалечева от създаването на ядрена бомба.

Най-накрая, Тръмп и неговите съветници правят залог и за Европейските си приятели. Той залага, че правителствата на Великобритания, Франция и Германия блъфират, когато казват че сегашната сделка е по-добра от никаква сделка и че ще продължат да я поддържат жива, дори след като американският им съюзник е излязъл от нея.