Надеждите на близките, спасителите и приятелите на алпиниста Боян Петров са той да е в лагер № 2. Боян Петров тръгна да щурмува връх Шиша Пангма (8013 м) в Хималаите и от 29 април няма информация за него. Тибетските власти уведомяват българското МВнР на 6 май.

Амбицията на Петров е да изкачи всичките 14 осемхилядника в Хималаите, от които до момента е покорил десет, при това без кислороден апарат.

От вчера в издирването му е включен и екип от шестима професионални планински спасители, сформиран със съдействието на китайските и тибетските власти по настояване на българското външно министерство.

Екипът се движи по трасето към върха, известен с името Джуджето, като най-малък от хималайските осемхилядници. В момента екипът се намира на около 6000 м надморска височина, където изчаква подобряване на времето. 

По БНР д-р Карина Сълова, която е изкачила върха през 1999 г. и познава терена, описа Боян Петров като човек с изключителна мотивация, търпение, упоритост, знания, сръчност и способност да преценява обстановката.

По думите й лагер № 1 е на височина 6400 м, а вторият в областта на 7000 м и ако Петров не е надминал височина 7000 метра, има реални шансове да е добре.

"Тревожи ме факторът време - броят дни, в които той е на височина. Зоната между 7000 и 7800 м е зона на временна адаптация и там човек може да изкара не повече от няколко дни, докато в зоната до 7000 м той може да прекара дори няколко седмици, което ми дава надеждата, че ако е добре оборудван с храна и инсулин (Боян е диабетик - бел. ред.), той може да изчака. Надявам се да бъде в лагер № 2.“

По думите й Боян Петров знае как да изчисли необходимата му доза инсулин в зависимост от натоварването. Тя изключи възможността да е болен от височинна болест.

"Надявам се да не е претърпял някакъв инцидент и да не може да приложи всички тези знания, които има. Последната надежда е да е на лагер № 2. След това се влиза в една зона, в която адаптационните механизми на организма и обмяната на веществата вече не са метаболни, т.е. организмът черпи резерви, без да възстановява", каза още тя.

Пред Нова телевизия проф. Павел Стоев, приятел на Боян, заяви, че алпинистът е уникален с волята си, страшно борбен, идеалист и романтик. Такива хора в днешно време почти не се срещат, каза проф. Стоев, който добави, че Боян Петров е преживял трудностите в живота си именно благодарение на своята борбеност.

В планината могат да ви застигнат два типа бедствия – такива, които можеш да предвидиш и за които съм сигурен, че той е подготвен. Притесняват ме онези бедствия, които се случват за секунди – падане на лавина, образуване на пукнатина и др.”, коментира проф. Стоев.

Според него включването на хеликоптер в спасителната акция е сложна задача заради голямата височина и лошото време в района.

"Спира ни единствено лошото време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението от Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е Външно да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне”, заяви по bTV Радослава Ненова, жената до Боян Петров.

По думите ѝ машината е заредена и чака в Непал, за да може да излети в момента, в който има разрешение.

Отново, ако времето позволява, сателит ще направи снимка на склоновете на Шиша Пангма, за да може, ако Боян е разпънал някъде палатката си, това да се използва за ориентир при издирването. Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира, каза Ненова.

Боян не би поел излишен риск, не би си играл на безсмъртие. Ако е тръгнал към върха, е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре подготвен, знае си границата, има опит и не предприема безумни неща”, категорична е Ненова.