Големият проблем в район "Младост" беше забавянето на преписки не само в строителството, каза по Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова по повод новото искане на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева за отпуск, подадено от ареста. 

На 17 април Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани в показна акция заради получаване на подкуп от 70 000 евро.

Кметицата на София даде пример с разрешително за две улици, бавено повече от година. За двете години на Иванчева на поста нито един доклад, нито едно решение не е било внесено за преодоляване на проблемите, стана ясно още от изявлението на Фандъкова.

Няма нищо извънредно в пълномощията, които съм дала на г-жа Иванчева. Тя и нейният екип получиха възможността на контролират строителството в района. Тази дейност обикновено се върши от архитектурния отдел на общината, но беше важно да се види, че няма нещо покрито. Има законови начини да се решават проблемите на града. Когато има съмнения за корупция, правя проверка, когато имам пълномощия, или сезирам съответните органи, каза Фандъкова.

В миналия мандат само заради съмнения за конфликт на интереси беше освободен предишният кмет на "Младост", макар че впоследствие те не се доказаха, заяви столичната кметица.

Фандъкова отбеляза, че за първи път за ремонт на кварталните улици се отпускат толкова много средства - 30 милиона лева, което означавало още по-голяма отговорност за районните кметове.

240 000 лв. на ден е неустойката за забавянето на ремонта на "Граф Игнатиев". Голяма част от настилката там ще бъде гранит, съчетана с циментови плочи. Премахва се пазарът пред "Св. Седмочисленици", оправят се площадите. Няма да допусна компромис с качеството, каза още тя. Ремонтът трябва да приключи най-късно в средата на октомври.

"Джи Пи груп" спечели обществената поръчка на Столичната община за ремонт на ул. "Граф Игнатиев", прилежащите й площади, парка около църквата "Св. Седмочисленици" и улиците "6 септември", "Славянска" и "Цар Иван Шишман" с предложена цена от 24 милиона лева.

Фирмата строи и част от третия лъч на метрото, а освен това извърши и ремонт на парка и пространството пред НДК.