Сирийски държавни медии обвиниха Израел, че е изстрелял ракети по обект близо до Дамаск снощи, предаде Ройтерс.

Това станало малко след като американският президент Доналд Тръмп съобщи за излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Заради решението Тел Авив обяви максимална степен на тревога.

От израелската армия заявиха, че след засичането на "необичайна дейност" на ирански военни в Сирия цивилните власти в района на Голанските възвишения са били инструктирани да подготвят бомбоубежища. Разположени са нови системи за отбрана и са мобилизирани резервисти.

Ген. Гади Айзенкот отменил участието си в годишна конференция за сигурността и се срещнал с военния министър Авигдор Либерман и други шефове на националната сигурност.

Израел приветства решението на Тръмп, но стъпката му предизвика и опасения от напрежение в региона.

Два часа след изявлението на американския президент сирийската държавна агенция САНА съобщи за взривове в Кисве, южно от Дамаск. Силите за противовъздушна отбрана на Арабската република стреляли по две израелски ракети и ги унищожили, твърди медията.

Израелските ВВС бомбардирали военна база в Кисве, без да има убити или ранени, заяви пред Ройтерс командир от един от регионалните съюзи, подкрепящи сирийския президент Башар Асад.

„Не отговаряме на такива съобщения от чужбина", отговорил на молба на Ройтерс за коментар израелски военен говорител.

Иран и ливанската групировка „Хизбула” помагат на Асад да се бори с бунтовниците, грабнали оръжието преди 7 години. Израел ги атакува на няколко пъти с надеждата да спре създаването на ливанско-сирийски фронт край северните си граници.

При въздушен удар на 9 април срещу сирийска военновъздушна база бяха убити няколко ирански военнослужещи. Техеран обвини Тел Авив и се зарече да отговори на атаката.

Израелски медии съобщиха снощи, че заповедта за подготовка на бомбоубежища в Голан е безпрецедентна стъпка от началото на сирийската гражданска война през 2011 г. Израел превзе възвишенията от Сирия при близкоизточната война през 1967 г. и ги анексира. Но присъединяването им не получи международно признание.

Израел разположи на Голанските възвишения противовъздушни системи „Железен купол” с малък обсег, съобщиха местни медии. Това означава, че Тел Авив очаква атака с ракети „земя-земя”.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи обръщение по телевизията, в което приветства политиката на Тръмп към Иран. Той спомена и за напрежението в Сирия.

„От месеци насам Иран прехвърля смъртоносни оръжия към своите сили в Сирия с цел нанасяне на удар срещу Израел. Ние ще отговорим мощно на всяка атака срещу нашата територия”, каза той.

В туитър Авигдор Либерман заяви, че е разговарял с американския си колега, шефа на Пентагона Джеймс Матис, и го е информирал за развитието на ситуацията в региона.