Иран ще продължи да изпълнява международното ядрено споразумение след решението на американския президент Доналд Тръмп за излизане на Съединените щати от него, предаде Ройтерс.

Това заяви в телевизионно обръщение лидерът на Ислямската република Хасан Рохани.

„Ако постигнем целите на споразумението в сътрудничество с останалите му страни, то ще остане в сила. С излизането си от споразумението Америка официално подкопа ангажимента си към един международен договор”, заяви той.

Рохани допълни, че Иран е готов да поднови дейността си в ядрената сфера след консултации с другите пет световни сили, които са част от споразумението.

Доста по-груб от президента бе председателят на иранския парламент Али Лариджани.

„Тръмп няма умствената способност да се справя с проблемите”, заяви той тази сутрин пред депутатите. Думите му бяха излъчени на живо по телевизията.

Депутатите пък изгориха в залата американското знаме и копие от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), каквото е пълното официално название на постигнатото през 2015 г. споразумение с Техеран.

„Излизането на Тръмп от ядреното споразумение бе дипломатическо шоу. При сегашните обстоятелства Иран не е длъжен да го спазва. Очевидно е, че Тръмп разбира само езика на силата”, каза още Лариджани.

„Споразумението не е мъртво. Има американско оттегляне от споразумението, но споразумението все още го има”, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Ер Те Ел.

Той допълни, че президентът Еманюел Макрон ще разговаря по-късно днес с Рохани. Точно Макрон бе човекът, който до последно се опитваше да убеди Тръмп да не се оттегля от сделката.

Междувременно стана ясно, че парламентът в Техеран вероятно ще увеличи разходите за балистични ракети, предаде Ройтерс, като цитира високопоставен депутат. Именно балистичната програма беше една от оспорваните от Доналд Тръмп точки в споразумението с Иран, подписано за САЩ от Барак Обама. 

Според иранския върховен лидер - аятолах Али Хаменей, Иран няма да остане в ядреното споразумение без "солидни гаранции" от страна на Европа. Хаменей определи решението на САЩ като "глупаво и повърхностно". 

Аятолахът, който е най-висшата ръководна инстанция в Иран, не е ревностен привърженик на сключената през 2015 г. сделка и многократно е критикувал публично САЩ, че не спазват споразумението.