Цените на петрола силно се повишиха в азиатската търговия след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли Вашингтон от иранското ядрено споразумение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през юни повиши цената си с 1,56 долара до 70,62 долара за барел

Пазарите се опасяват от свиване на предлагането, изтъкват анализатори. Иран е петият най-голям производител на петрол в света.

Наблюдателите правят сравнение с Венецуела, където след санкциите нивата на производство намаляха и предлагането се понижи.

Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през юли поскъпна с 1,81 долара до 76,66 долара за барел

Вчера при закриването на търговията в Ню Йорк американският лек суров петрол поевтиня с 1,67 долара до 69,06 долара за барел, а лондонският Брент - с 1,32 долара до 74,85 долара за барел.

Производството на петрол в Иран скочи с близо еедин милион барела на ден след като санкциите върху страната бяха вдигнати като част от ядрената сделка през 2016 г. Поне част от това количество отново ще бъде отеглено от световния пазар. Това се случва на фонан на вече растящите цени заради нестабилността във Венецуела и други страни от ОПЕК.