Американският рапър Доналд Глоувър, познат в музикалните среди като Чайлдиш Гамбино (Childish Gambino), главоломно се изкачва в YouTube с новата си песен This is America („Това е Америка“). Преди година Глоувър бе отличен с награда „Грами“ за арендби изпълнение, а сега е на върха с парче, в чието видео се размахват оръжия, намеци за дискриминация и убийства – и не е съвсем от обичайните рап клипове от гетото.

„Гардиън“ нарече песента „сатиричен шедьовър“, цяла Америка я обикна на мига, а клипът събра 10 млн. гледания за по-малко от 24 часа. Какво се крие обаче зад видеото на Доналд Глоувър? Някои твърдят, че това е „театрална постановка с брилянтна хореография“ – действието се развива в огромен склад, където Глоувър танцува около назряващ бунт и завършва видеото с комплексна дисекция на насилието с оръжие и американския расизъм. Различни тълкувания на клипа вече започнаха да циркулират в мрежата.

В сцената в началото, преди да застреля музикант с покрита с чувал глава, Глоувър се усмихва гротескно и заема пози, които накараха някои фенове в туитър да направят паралел между изпълнението на рапъра и карикатурата на тъмнокожия герой Джим Кроу, родил се по времето на сегрегацията. Други предполагат, че целият клип е упрек към чернокожите изпълнители, в това число и към самия Глоувър, че все още влизат в стереотипни роли, за да привличат приходи с изпълненията си.

По-нататък видеото продължава с разстрела на цял госпъл хор. Един от стиховете, който пее хорът, гласи: „Баба ми казваше: изкарвай си парите, черни човече!“, но след края на думите усмивката на лицето на персонажа на Глоувър се заменя с апатия – той взема автомат и разстрелва госпъл певците, докато на заден фон върви рефренът „Това е Америка“. Според анализатори сцената е поместена в клипа, за да демонстрира умората на рапъра от опитите му да натрупа богатство, да използва черната култура като извор на пари и да остане духовно извисен в ера на насилие и стрелба.

Докато Гловър и група танцьори в ученически униформи продължават „сатиричния шедьовър“ с пародия на известни танцови движения, наложени от безсмислени, но пък популярни клипове, зад тях се развива бунт. Полиция разгонва протестиращите и безмилостно се опитва да въдвори ред.

Хореографката на видеото Шери Силвър сподели коментар на потребител в туитър, вероятно в израз на съгласие с неговото мнение.

„Танцовите движения на Чайлдиш Гамбино разсеяха всички нас от лудостта, която се случваше на фона на видеото, и точно това е тезата, която той опитва да прокара“, коментира видеото фенът.

В клипа се преплитат десетки препратки към събития от американския обществен и политически живот, случили се наскоро. Един от тях напомня за смъртта на Стивън Кларк, застрелян неотдавна от полицията в Сакраменто. Тогава полицаите се оправдаха, че са стреляли при самозащита, защото сметнали, че телефонът в ръката на задържания е оръжие.

След броени дни ще видим Доналд Глоувър в „Соло: История от „Междузвездни войни“ в образа на Ландо.

 

 

"Площад Славейков"