"Алтернативният" законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, "обнародван" преди дни от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, беше внесен днес от депутати от "Обединените патриоти". С призив големият коалиционен партньор от ГЕРБ да го подкрепи. 

По думите на зам.-председателя на ПГ на "Патриотите" Искрен Веселинов внесеният от парламентарните водачи на ГЕРБ, БСП и ДПС (макар да не изброи вносителите от опозицията) е "част" от техния проект и се надява двата законопроекта да бъдат обединени впоследствие. Сред общите неща са предложението за държавна субсидия за вероизповеданията, към които принадлежност са заявили поне 1% от българските граждани, макар че има нюанси.

 

Друга идея е забраната за дарения към вероизповеданията от чужди държави и лица. Изключения могат да се правят с разрешение на Министерския съвет, ако става дума за дарения за ремонти на храмове, примерно, гласи проектът на ГЕРБ, БСП и ДПС.

В проекта, подкрепен от ГЕРБ, обаче имало "две-три спорни тези", твърди Веселинов.

"Едната е, че Ислямският институт може да произвежда магистри и бакалаври, което смятаме, че не е приемливо, защото там няма защитимо ниво на стандарт. Само Ердоган си позволи образователните степени на верските училища да ги приравни на гражданските и така напълни администрацията с възпитаници на тези училища. Не смятаме, че това е добър пример”, обяви Веселинов.

В проекта на "Патриотите" се предлага, ако до 3 години след влизане в сила на "патриотичните" промени в закона - ако бъдат приети - висшите училища на вероизповеданията, които не са направили постъпки за акредитация по Закона за висшето образование - да бъдат закрити. Това засяга Висшия ислямски институт, който не е университет по смисъла на закона. Главното мюфтийство от години се бори да получи право да построи сграда - наличието на каквато е едно от условията за акредитация.

 „Това е фундаментален за "Обединени патриоти" законопроект. Една от причините ние да се занимаваме с политика – изграждане на преграда от страна на българската държава за възможност чужди държави и чужди начини на определени вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност на страната. Това е законопроект, чиято основна насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията”, подчерта още Веселинов -  „Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство”, допълни той. Веселинов заяви, че със законопроекта се цели забрана на дарения от чужбина, а ако се изчистят дискусионните моменти, двата законопроекта могат да бъдат обединени.

В преходните и заключителните разпоредби на проекта на "Патриотите" има и още едно любопитно изискване - те искат пред или на "сградите на вероизповеданията" задължително и постоянно да се вее българският национален флаг. Според Веселинов това значи "на всеки храм" - без значение християнски, мюсюлмански или друг, да се вее трикольорът.

Такова задължение по закон в момента има само за държавни институции - сградите на Народното събрание, на Президентството, на министерствата и другите държавни учреждения, на регионалните структури на министерствата и областните администрации, на Конституционния съд, на органите на съдебната власт, на Българската народна банка, на Българската национална телевизия, на Българското национално радио, на общините, районите и кметствата, както и на държавните и общинските училища, на митническите пунктове, пристанищата, железопътните гари и аерогарите.