Президентът Росен Плевнелев призова за търпение облигационерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) в обширно интервю за Ройтерс.

В момента тече международен одит на КТБ, който се очаква да приключи до средата на октомври. След това БНБ ще вземе решение за КТБ, припомни той.

За момента нито един политик или правителство може да направи нещо, освен да чака да излязат числата, каза президентът

Затворената КТБ няма да може да плати задълженията по своята емисия облигации за $ 150 млн., чийто падеж е в петък. Според публикации в международни медии притежатели на книжата се готвят да съдят държавата, защото тя ги е подвела, че книжата са сигурни по време на представянето на държавната дългова емисия в края на юни. Това може да засегне репутацията на страната и да вдигне лихвата по следващите дългови емисии, смятат експерти.

Според Плевнелиев една от задачите на служебното правителство ще е да намали разходите със 100 млн. евро, които ще отидат за плащане на глоби на Брюксел, за да бъдат пуснати около 2 млрд. евро спрени пари по еврофондовете.

Освен изпълнението на газопровода "Южен поток", по време на слежебното правителство се спира и развитието на проекта за седми блок в АЕЦ Козлодуй, за който предходният кабинет подписа споразумение с американската компания "Уестингхаус". От думите на Плевнелиев става ясно, че темата е оставена за кабинета след изборите.

Служебното правителство ще даде тласък за поставяне на българските банки под европейски надзор и ще стартира процеса за присъединяване на България към еврозоната до 2020 г., казва Плевнелиев.