Дейвид Гудол не страда от неизлечима болест, но смята, че качеството на живота му се е влошило и иска да умре. Най-вероятно това ще се случи още в четвъртък. Той е на 104 години, най-възрастният австралийски учен.

В родината си желанието му да сложи край на живота си беше отхвърлено, затова той потърси помощ извън Австралия и беше принуден да лети до Швейцария.

"Не искам да пътувам до Швейцария", каза ученият пред тв Ей Би Си преди да отпътува на последното си пътешествие преди седмица. После добави, че му се налага да се възползва от възможността за асистирано самоубийство, нещо, което Австралия не позволява.

Той не скри тогава, че е много ядосан. Ученият от университета "Едит Коуан" от Пърт пристигна в Швейцария в понеделник, съобщава АФП.

Според организацията, която помага на Гудол да осъществи последната си житейска мисия в Швейцария  "Exit International", той е опитал да се самоубие по-рано тази година, но не е успял. От организацията са му уредили контакта с фондацията за асистирано самоубийство "Eternal Spirit" със седалище в Базел.

Евтаназията или асистираното самоубийство е незаконно в повечето страни по света. В Астралия беше забранено до миналата година, тогава щатът Виктория стана първият, в който това ще бъде разрешено.

Но законодателството, което ще влезе в сила през юни 2019 г., ще се прилага само за терминално болни хора, които са с ума си, и за които прогнозите за живот са по-малко от шест месеца.

Според швейцарското законодателство всеки, който е със съхранени умствени способности и който за определен период от време постоянно желае да се раздели с живота си, може да поиска асистирана доброволна смърт.

"Eternal Spirit" е една от организациите в Швейцария, които помагат на хора, решени да сложат крайна живота си. В сряда оттам съобщиха, че 104-годишният австралийски учен е преминал през два медицински прегледа, извършени от различни лекари, откакто е в страната.

"В сряда вечер управителното тяло на фондацията ще разгледа документацията и ще се произнесе за желанието на Дейвид Гудол да умре", се казва в становище от организацията.

"Неговото желание е проверено от двама лекари и трима души от фондацията. Ако и петимата кажат "да", Гудол ще може да мине през вливане, с което ще се сложи край на живота му", допълват оттам.

Било много вероятно и петимата да дадат утвърдителен отговор, тъй като ученият бил в много напреднала възраст, страдал от редица дегенеративни заболявания, а бил с напълно ясен разсъдък.

При асистираното самоубийство човекът, който е решил да сложи край на живота си, трябва да е способен сам да извърши последното действие.

Повечето швейцарски фондации дават на пациентите да пият натриев пентобарбитал, който е силен седатив, а в големи дози може да доведе до спирането на свиването на сърдечния мускул. Но тъй като при поглъщането той може да изгари лигавицата, от "Eternal Spirit" предпочитат венозно вливане. Професионалист подготвя иглата, но пациентът е този, който отваря системата, за да почне барбитуратът, смесен с физиологичен разтвор, да тече във вените.

От фондацията смятат, че всички държави трябва да въведат система като тази в Швейцария, която позволява на хората да изберат да умрат достойно.